KLM negeert cao protocol afspraken

29 nov. 2013

Gisteren heeft KLM de loongebouwdiscussie abrupt afgebroken met de beslissing om de KLM Europaproductie naar KLC over te hevelen. Het VNC bestuur is woest. Bij de VNC loopt het storm met vragen, reacties en ook steunbetuigingen! Dat er commotie is ontstaan begrijpen wij en we roepen jullie
Gisteren heeft KLM de loongebouwdiscussie abrupt afgebroken met de beslissing om de KLM Europaproductie naar KLC over te hevelen. Het VNC bestuur is woest. Bij de VNC loopt het storm met vragen, reacties en ook steunbetuigingen! Dat er commotie is ontstaan begrijpen wij en we roepen jullie ook op om met jullie mening en vragen naar ons te komen.

Op ons kantoor hebben we een team gemobiliseerd om de binnengekomen vragen te beantwoorden en uiteraard gaan we die belangrijke zaken ook communiceren.  

In het cao protocol is afgesproken dat we tot 31 december van dit jaar de tijd hebben om uit de loongebouwdiscussie te komen. KLM gooit nu al bewust de handdoek in de ring en had dat plan blijkbaar al klaar want alle communicatie werd met een druk op de knop direct na het overleg verspreid.

KLM onbetrouwbaar
In het protocol staat dat besparingen worden geleverd door aanpassingen in het loongebouw voor nieuw aan te nemen personeel. Belangrijk is ook dat er géén bedrag en geen termijn is afgesproken in diezelfde cao. Wat KLM nu doet is al deze afspraken schenden door niet in te gaan op onze voorstellen voor het loongebouw die op termijn een structurele bezuiniging van 20 miljoen euro op jaarbasis leveren en vervolgens de volledige rekening neerlegt bij het huidige personeel zonder zich iets aan te trekken van alle gevolgen voor het hele huidige KLM en KLC korps.

Het raakt de KLM cabineleden omdat zowel de doorstroom als promoties voor lange tijd stagneren en door boventalligheid in alle functies er veel onder de rang gevlogen zal worden. Hierdoor zal het verzoekensysteem eveneens niet juist meer kunnen werken. Ook de KLC collega's worden geraakt door dit besluit van KLM: zij zien hun reguliere doorstroom na vijf jaar KLC richting KLM in het water vallen.

Beraden over acties
Overigens bedanken we de leden die ons een hart onder de riem steken en onze NEE tegen de WRR en NEE tegen aanpassingen in loongebouw van het huidige personeel steunen. Wij gaan ons verder beraden over te nemen acties.

KLM bestuur

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA