KLM DI-budget 2021: maak jouw keuze!

16 nov. 2021
In onze laatste Cao hebben we een Duurzaam Inzetbaarheidsbudget (DI-budget) afgesproken. Jaarlijks heb je 4 mogelijkheden voor het benutten van dit budget: geef jouw keuze voor 31 december 23:59 uur aanstaande door! Aanpassen van je eventueel al gemaakte keuze kan ook tot deze deadline.

Houd bij de optie ‘uitbetalen bij je salaris’ rekening met mogelijke effecten op jouw arbeidsvoorwaardelijke (AVW) bijdrage. Die kan iets hoger worden, dat is een lineair effect.
Zowel de berekening van het bedrag van je DI budget als die van je AVW bijdrage hangt samen met je inkomen. Daarom is het persoonlijk voor een ieder anders of - en zo ja hoeveel - de invloed is op de AVW bijdrage bij uitkering van het DI budget in geld.
Lees meer info op MyKLM waar je ook een Q&A vindt. Mocht je nog vragen hebben, mail deze dan naar KLM HR Shared Service Center hrssc@klm.com.

Doorloop deze stappen bij het doorgeven van jouw keuze:
> log in bij MyHR (op MyKLM);
> klik op de tegel flexibele arbeidsvoorwaarden;
> klik op het icoon 'wijzigen' rechtsboven in kader om je keuze te kunnen geven: de standaard keuze staat namelijk op ‘opleidingsbudget (investeren)’ dat kun je aanpassen of bevestigen;
> klik op het bolletje voor jouw keuze van een van de vier opties;
> klik op het icoon 'opslaan' rechtsboven in kader om je keuze op te slaan;
> klik op bevestigen (of annuleren als je twijfelt en het nog anders wilt);
> na klikken op bevestigen krijg je ‘je keuze is verwerkt’, > Wij hebben met KLM afgesproken dat zij dit maal wel een bevestiging naar je mailen, KLM is bezig dit zo snel mogelijk te regelen. Op onze vraag of collega’s die hun keuze al hebben gemaakt dan alsnog een bevestigingsmail ontvangen, is het antwoord van KLM dat ook hier hard aan wordt gewerkt.
> klik op ok.

De 4 opties
Het DI-budget is een structurele verhoging van je inkomen en groeit mee met (eventuele) toekomstige loonsverhogingen. Het zichtbare bedrag van jouw DI budget is wat je tot nu toe hebt opgebouwd. Het uiteindelijke bedrag over heel 2021 is pas eind van het jaar bekend omdat het een optelsom betreft van alle uitbetaalde salarissen.
Hieronder de 4 verschillende bestedingsmogelijkheden, inclusief korte toelichting:

Opleidingsbudget
Kies je voor het opleidingsbudget dan wordt dit ingezet voor opleiding/coaching. Je kan direct met één van de opleidingen beginnen op KLM MyJourney of je kunt het opleidingsbudget sparen voor bijvoorbeeld een duurdere opleiding. Dit budget kan tot uitdiensttreding worden besteed. Je eventuele arbeidsvoorwaardelijke bijdrage wordt uit andere loononderdelen gehaald.

Aankopen extra verlofdagen
Kies je om maximaal extra verlofdagen te kopen dan komen die op de OD-teller te staan. De waarde van een dag is 1/30 van het bruto maandsalaris en als het mogelijk restant kleiner is dan 1 dag wordt dit restbedrag van het DI-budget netto uitbetaald. Je eventuele arbeidsvoorwaardelijke bijdrage wordt uit andere loononderdelen gehaald.

Deels extra verlofdagen en opleidingsbudget
Kies je voor een combinatie van opleiding en aankoop verlofdagen (maximaal 5) dan is de waarde van een dag 1/30 van het bruto maandsalaris. De verlofdagen komen op je OD-teller. Je eventuele arbeidsvoorwaardelijke bijdrage wordt uit andere loononderdelen gehaald.

Uitbetaling (bij je salaris)
Kies je om het DI-budget te ontvangen met het salaris, weet dan dat er nog belasting wordt geheven over het bruto DI-budget. Indien van toepassing wordt het in januari 2022 uitbetaalde DI-budget een van de loononderdelen waaruit je arbeidsvoorwaardelijke bijdrage (deels) wordt gehaald. In dat geval wordt dat deel direct in januari 2022 bruto verrekend met de uitbetaling van je DI-budget.

Geen keuze is hier ook een keuze
Heb je geen keuze gemaakt voor het verstrijken van de deadline van 31 december 2021, dan gaat je DI budget automatisch naar het opleidingsbudget.

Chris van Elswijk, Ivo Kruse Koster, Marije Kroese, Carolina Bouwer,
Ingrid Brama en Roberto Tunzi, KLM sectiebestuurders


Cabine-collega maar (nog) geen VNC lid? Wij onderhandelen voor jou over jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden dus jouw toekomst. Geef jezelf en alle leden uit het cabinekorps ondersteuning en word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480. Hoe meer leden, des te sterker we staan in de vertegenwoordiging van de belangen van het cabinepersoneel. De VNC is samen sterk met de kracht van de gezamenlijkheid en oog voor het individu!

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA