KLM Cabineoverleg oktober

1 nov. 2019
Na een zomer zonder cabineoverleg vanwege het cao overleg hebben wij deze keer gesproken over de interchange met Stobart Air. Deze interchange loopt al langere tijd. Verder is er gesproken over de gevolgen van de staking bij de catering voor een aantal Europa crews en is er goed nieuws over de bonustalen. Lees verder voor het hele verslag.

Verzet tegen interchange met low-cost carrier
In het afgelopen voorjaar heeft KLM ons gevraagd in te stemmen met een interchange die gevlogen zou gaan worden  door de Ierse maatschappij Stobart Air. Dit betekent dat een aantal KLM vluchten door een andere maatschappij gevlogen wordt om ervoor te zorgen dat de slots behouden worden voor KLM. In mei dit jaar hebben wij aangegeven dat wij niet akkoord  gaan omdat deze maatschappij een low-cost maatschappij is waar bijvoorbeeld vakbonden  niet worden geaccepteerd. Gezien onze strijd voor goede arbeidsvoorwaarden voor cabine en onze strijd tegen oneerlijke concurrentie kunnen wij hier vanzelfsprekend niet mee akkoord gaan. KLM lijkt  het niet eens te zijn met dit standpunt . Bovendien was er intern KLM al toestemming gegeven voordat er met ons was gesproken en onze instemming was gevraagd. VNC zal te allen tijde checken of een maatschappij die vluchten namens KLM uitvoert openstaat voor vakbonden etc. Voor ons blijft daarom een  arbeidsvoorwaardelijke toets deel uitmaken van het beoordelen van een interchange verzoek.

Zonder maaltijd Europa door
Voorafgaand aan de staking bij KLM catering services met betrekking tot Europese KLM vluchten, hebben wij contact gehad met KLM omdat wij zorgen hadden over de crewmaaltijden. Tijdens en na de eerste staking op 9 oktober kregen wij meldingen dat het in een aantal gevallen niet goed is gegaan op die dag en er dus crews zijn geweest die op Europavluchten tussen 17.00 en 20.00 uur geen crewmaaltijd aan boord hadden. De cao stelt dat de crew in zo’n situatie middels 120 minuten grondtijd de mogelijkheid krijgt om een maaltijd te nuttigen. Wij hebben KLM gevraagd om deze collega’s achteraf te compenseren voor het niet kunnen eten tijdens het werk.

Extra bonustaal
Zoals jullie weten kan je voor een aantal talen examen doen waardoor je in aanmerking komt voor een talenbonus van 250€ bruto per jaar. KLM stelt voor om daar een taal aan toe te voegen: het Portugees. Dit vanwege de aantrekkende economie in Brazilië waardoor dit land een groeimarkt is en er steeds meer stations in Brazilie worden aangevlogen. Wij zijn blij dat er een nieuwe mogelijkheid geboden wordt om wat extra te verdienen.

Einde Levensloopregeling
Tenslotte een berichtje voor de mensen die deelnemen aan de Levensloopregeling. Elk jaar ontvang je een brief met informatie over jouw stand van zaken. Dit jaar bevat deze brief extra informatie aangezien de Levensloopregeling wordt afgeschaft, lees deze dus extra zorgvuldig. Ook op myhr kan je alle informatie terugvinden.

KLM sectiebestuur

Cabine-collega maar (nog) geen VNC lid? Geef jezelf ondersteuning met steun aan de VNC. Word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480. Het gaat om jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden en dus jouw toekomst. Hoe meer leden, hoe sterker we staan in de vertegenwoordiging van de belangen van het cabinepersoneel.

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA