• home
  • Actueel
  • KLM bezuinigingsdrift op cao buiten proportie

KLM bezuinigingsdrift op cao buiten proportie

28 jul. 2017
Gisteren waren er opnieuw cao-onderhandelingen met KLM, de VNC en FNV cabine. Het vervelende nieuws is dat KLM blijft overvragen qua bezuinigingen, onder meer door rigoureuze ingrepen in de samenstelling van ons cabinekorps. Het goede nieuws is dat, ondanks dat de standpunten nog ver verwijderd zijn van elkaar, de lijnen nog open staan voor verder overleg. Alle partijen hebben goede intenties om te komen tot een aanvaardbaar cao-resultaat.

In de lijn van onze eerdere berichtgeving* komt KLM nog steeds met ingrijpende plannen waarbij het fundament van de cabine cao steeds drastisch wordt geraakt door bezuinigingsvoorstellen.

Niet tegen elke prijs
Daarnaast missen we bij KLM nog een loonbod, winstuitkering en andere positieve punten voor cabinepersoneel, die vind je in onze cao-voorstellenbrief (klik hier). Het primaire doel is om de gewraakte -1CA maatregel verder af te bouwen maar niet tegen elke prijs.

Uitstekende KLM cijfers
De bezuinigingsdrift op onze cao is buitenproportioneel zeker als je het in de context plaats van wat we al hebben ingeleverd; de nieuwe 5-jarige cabine cao bij Air France die geen drastisch inleveren laat zien en de zojuist bekendgemaakte zeer goede KLM winstcijfers. Het operationele resultaat van KLM was 301 miljoen euro, dat van Air France 61 miljoen. Procentueel was de winstmarge van KLM 6,1 procent, tegenover slechts 0,8 procent van Air France.

Toenemende onrust
Het overvragen van KLM en daarmee een wankelend geloof inzake de wil van de directie om de -1 CA maatregel terug te draaien en tot een gebalanceerde cao te komen overheerste deze week de extra KLM Ledenraadsvergadering. Ledenraadsleden werken dan ook voor de vergadering op 3 augustus aan een motie waarin het voorbereiden van acties aan bod komt. Er wordt al nagedacht over te nemen maatregelen als KLM de -1 CA maatregel blijft vertragen.

Momenteel is er intern beraad over de verschillende plannen vanuit de verschillende partijen. Het cao-overleg wordt volgende week op dinsdag 1 en woensdag 2 augustus hervat.

KLM Sectiebestuur

*Voor een overzicht van publicaties over het KLM cao-proces klik hier.

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA