KLC cabineoverleg op 2 juli

3 jul. 2014

Woensdag 2 juli heeft de VNC cabineoverleg gehad met KLC en de andere cabinebonden. Er is ongelofelijk veel besproken en ook afgesproken. Onder andere werd tijdens het cabineoverleg gesproken over instroom, doorstroom en promoties, de nieuwe cao-afspraken omtrent deeltijdpercentages, 63
Woensdag 2 juli heeft de VNC cabineoverleg gehad met KLC en de andere cabinebonden. Er is ongelofelijk veel besproken en ook afgesproken.

Onder andere werd tijdens het cabineoverleg gesproken over instroom, doorstroom en promoties, de nieuwe cao-afspraken omtrent deeltijdpercentages, 63 uur-weekend en rust op het basisstation, over ziekteverzuim en de werkgroepen gebonden aan de toekomstige cao.

De vervanger voor de F70
KLC is druk bezig met het zoeken naar de geschikte vervanger voor de Fokker70. Alle opties staan open en het bedrijf verdiept zich in het uitgebreide aanbod. Vliegtuigen met een capaciteit voor 80 tot 120 man komen in aanmerking. Onder andere wordt gekeken naar het brandstofverbruik, de indeling van de ruimtes aan boord, het aantal trolleys dat in de galley past, of iedereen rechtop kan staan in het gangpad, hoeveel plaats is er voor handbagage, hoe de werking van de deuren is en of het toestel overeen komt met de types die wij al vliegen. Spannend!

Instroom, doorstroom en promoties
Een terugkerende vraag bij elk cabineoverleg is de stand van zaken omtrent instroom, doorstroom en promoties. KLC verwacht rond augustus de planning van KLM door te krijgen en kan aan de hand daarvan eventuele nieuwe gesprekken plannen. We houden jullie op de hoogte.

Deeltijdpercentages
De mogelijkheid tot aanvragen van de nieuwe deeltijdpercentages is een feit. Als je nu een aanvraag doet om in percentage te veranderen, kun je kiezen uit 100, 90, 80, 70 of 50%.
Het werken van de percentages 80 en 90 laat zoals al gezegd nog even op zich wachten. KLC heeft gemeld dat 90% in juli meegaat voor de update en release, zodat dat percentage in september op zijn vroegst actief is. Waarschijnlijk wordt het er dan in november ingezet. Mocht het later worden, dan wil KLC 80% eerder van start laten gaan.
Heb je nog vragen over wat 80/90% daadwerkelijk betekent voor je salarisstrookje of vrije dagen? Bel dan naar HR support office.

64 uur weekend
Er zijn wat vragen gesteld over het nieuwe 64 uur-weekend. Deze 64 uur gaat, net als de 63 uur van voorheen, alleen op wanneer er 2 lve dagen zijn toegekend. Als een lve dag wordt gevolgd door een lelr of lnsl dag, mag het minder dan 64 uur zijn.

12 uur rust op het basisstation
In eerdere berichten hebben we jullie op de hoogte gesteld van het feit dat KLC niet vanaf de ondertekening van de nieuwe cao de 12 uur basisrust heeft toegepast op alle pairings. Dat kwam door miscommunicatie. KLC heeft ons beloofd dat deze situatie vanaf het aankomende pakket (dat over twee weken ingaat) niet meer voor zal komen.
Mochten jullie de komende twee weken een basisrust van 11,5 uur tegenkomen op je rooster, neem dan contact op met crew control, zij zullen het voor je aanpassen.

Ziekteverzuim
KLC is tevreden, want zowel de blije als minder fijne redenen om werknemers van de geplande vluchten af te halen, ligt in lijn met de planningsstand.

Werkgroepen cao
Tijdens de huidige cao-onderhandelingen zitten de vakbonden en de groepscommissie samen met KLC ook in een aantal werkgroepen. In deze werkgroepen bekijken wij de huidige stand van zaken en hoe we die kunnen verbeteren. De bevindingen van de werkgroepen kunnen direct worden meegenomen in de cao-onderhandelingen.

De werkgroepen die langs de zijlijn van de cao-onderhandelingen meelopen zijn:
- Roosteropbouw - bekijkt hoe we roosters overzichtelijker en eenvoudiger kunnen maken en neemt zaken mee als de 64 uur-weekendregel en het eventueel aanvragen van RESH blokken.
- Loonschalen - doet onderzoek naar het toevoegen van de loonschalen 6, 7 en 8 bij KLC voor de CA1 en CA2.
- Teksten cao - past onder meer cao-teksten aan die verjaard zijn (zoals die van de taalcursussen) en maakt de cao up to date.

De eerste data voor deze werkgroepen staan gepland. We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.
Tot zover de toelichting op ons overleg. Mocht je nog vragen of suggesties hebben, mail ons dan op sectiebestuur.klc@vnconline.nl.

Sectiebestuur KLC

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA