• home
  • Actueel
  • Kan ik morgen ook meedoen met de KLM werkonderbrekingen als niet lid/lid van een andere bond?

Kan ik morgen ook meedoen met de KLM werkonderbrekingen als niet lid/lid van een andere bond?

14 sep. 2017
Ja: ALLE KLM cabinecollega’s (dus ook niet leden en leden van een andere bond) mogen en kunnen meedoen aan de georganiseerde werkonderbreking van 15 september van 05.00 tot 23.00 uur. De werkonderbreking is rechtmatig en georganiseerd en niet door de rechter verboden!

Wettelijk recht op actievoeren geldt voor iedereen
Het recht om actie te voeren is vastgelegd in het Europees Sociaal Handvest, op basis daarvan ben je beschermd. Een werknemer mag op geen enkele wijze schade ondervinden door het meedoen aan een actie. KLM mag en kan dus niet dreigen met het afnemen van IPB-rechten, het missen van een promotie of het intrekken van faciliteiten.

De KLM registratie van deelnemers is omdat KLM wil weten hoeveel deelnemers er zijn, waar de crew zich bevindt en om te voorkomen dat men ongeregistreerd het werk onderbreekt. Verder  is de KLM registratie een formaliteit, het mag geen arbeidsvoorwaardelijke consequenties hebben anders dan dat KLM het recht heeft om salaris in te houden over het niet gewerkte uur.

Zolang de werkonderbreking rechtmatig wordt geacht,zoals nu het geval is, is de werkgever niet gerechtigd om disciplinaire maatregelen tegen de deelnemers te nemen en heeft de werkgever ook geen aanspraak op schadevergoeding. Hieruit volgt ook dat het geen invloed mag hebben op promotiekansen en IPB rechten.

Dit is zorgvuldig juridisch getoetst voor het huidige actietraject. De enige voorwaarde is dat je je houdt aan de instructies.
Nogmaals: je hoeft ook geen lid te zijn van de VNC of andere bond om deze bescherming te genieten, het geldt voor iedereen.

KLM sectiebestuur

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA