Informatie over trial ?Unfit to Fly?

17 dec. 2015

Nu de nieuwe cao is aangenomen, zal komende 2 januari gestart worden met de trial “Unfit to fly”. Deze trial zal duren tot 1 mei 2016. Om deze trial te laten slagen vragen wij jullie onderstaande informatie goed door te lezen en op een juiste wijze te gebruiken.
Wanneer meld je je unfit?
* Wanneer een CA door vermoeidheid voelt dat hij/zij niet in staat is zijn/haar flight duties goed uit te voeren maar niet ziek is.
* Vermoeidheid kan door verschillende redenen ontstaan. Door slecht slapen, teveel lawaai in de hotelkamer, onrust door privé-redenen.
* Het is niet de bedoeling deze procedure in te zetten voor vermoeidheid naar aanleiding  van te weinig slaap of rust door privé redenen zoals feestjes/alcoholgebruik of een  dergelijke reden.

Bij wie meld je je unfit?
*De CA zal contact opnemen met Crew Control en KLM Health Services
*De CA hoeft geen contact op te nemen met zijn/haar CCM. Ook hoeft de CA geen uitleg te geven aan de CCM.

Neemt je CCM contact op met jou naar aanleiding van je unfit melding?
*Nee. De CCM zal intern worden geïnformeerd en is van de melding op hoogte. Hij/zij zal geen uitleg vragen aan de CA. Niet tijdens de melding en niet in de periode daarna.

Wat is de duur van je unfit melding?
*Een unfit melding duurt in principe vanaf het moment van uitchecken 24 uur. In overleg met crew control bespreek je wanneer je weer je rooster kan oppakken.

Bij wie meld je je weer fit?
*De CA zal contact opnemen met Crew Control en KLM Health services.

Wat als je je overeengekomen duty toch niet kunt uitvoeren?
*Als de CA na 24 uur niet fit is en niet zijn/haar overeengekomen duty uit kan voeren zal hij/zij zich ziek melden. De CA zal volgens de gebruikelijke manier contact opnemen met Crew Control/Health Services en zijn/haar CCM.

Wanneer vul je een trip report in omtrent je Unfit melding?
*Zodra je je unfit meldt vanwege een situatie die plaatsgevonden heeft op de route/tijdens het vliegen schrijft de CA binnen 48 uur een trip report.

Wordt je Unfit melding geregistreerd?
*Ja, deze zal worden geregistreerd als “Reporting Sick”. Echter, bij de reden zal staan dat het om een Unfit melding gaat.
*Je unfit melding telt niet mee in je aantal ziekmeldingen/ziektedagen.

Met zijn allen kunnen wij ervoor zorgen dat deze trial succesvol wordt afgerond. Zo kunnen wij hopelijk de procedure “Unfit to fly” onderdeel maken van onze CAO. Maak gebruik van de regeling zoals deze is bedoeld.

Mochten jullie tussentijds nog vragen hebben dan beantwoorden wij deze graag via sectiebestuur.klc@vnconline.nl of 020-5020480

Sectiebestuur KLC

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA