• home
  • Actueel
  • Heavy crew vluchten Egypte alleen op basis van vrijwilligheid

Heavy crew vluchten Egypte alleen op basis van vrijwilligheid

25 jan. 2016
Zoals je inmiddels op Transnet hebben kunnen lezen, zal transavia de komende maanden de Egypte vluchten als heavy crew gaan uitvoeren. Deze vlucht heeft een duty time die over de afgesproken cao limiet gaat en dicht in de buurt komt van wat wettelijk is toegestaan. De VNC vindt deze vlucht buitengewoon zwaar en kan dan ook niet toestaan dat het cabinepersoneel op deze vlucht wordt ingedeeld. Er is dan ook besloten om deze vlucht alleen op vrijwillige basis uit te voeren.

Waarom wel op vrijwillige basis
De VNC krijgt vaak te horen dat het cabinepersoneel graag zelf meer grip op hun rooster wil hebben. Een groot deel van de collega's vindt lange, heavy crew vluchten zwaar. Toch zijn er ook collega's die aangeven liever één zo'n lange vlucht te willen, dan meerdere kortere vluchten. Dit is dan ook een reden waarom de VNC met deze Egypte vlucht akkoord is gegaan. Door deze vlucht op vrijwillige basis uit te laten voeren, wordt aan deze wens gehoor gegeven. Wel wil de VNC deze mensen beschermen door te zorgen dat er genoeg rust rondom deze vlucht valt, waardoor collega's uitgerust aan deze lange vlucht kunnen beginnen en er genoeg recuperatietijd is. Ook kan het cabinepersoneel bij terugkomst op Amsterdam gebruik maken van een hotel wanneer ze dit willen. Er is afgesproken met transavia dat het cabinepersoneel niet persoonlijk wordt benaderd voor deze vluchten en er alleen via transnet en de mail een uitvraag wordt gedaan. Dit om collega's te beschermen en te zorgen dat men geen persoonlijke druk voelt om aan deze oproep gehoor te geven. transavia zal het aantal collega's die deze vlucht wil uitvoeren aan de VNC doorgeven. Het sectiebestuur wil namelijk weten of er genoeg medewerkers zich aanmelden, zodat het zeker is dat deze vlucht op vrijwillige basis uitgevoerd kan worden.
 
Tijdelijke afspraak
Deze afspraak om de Egypte vluchten op deze manier te vliegen heeft een tijdelijk karakter en loopt tot en met eind maart 2016. Vanaf 2017 mag transavia geen heavy crew vluchten meer uitvoeren, dit is ook opgenomen in de CAO. Mocht de situatie na maart niet veranderd zijn, dan zullen er nieuwe afspraken gemaakt moeten worden.
 
Mocht je vragen en/of opmerkingen hebben, neem dan contact met ons op via sectiebestuur.transavia@vnconline.nl
 
Sectiebestuur transavia

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA