Geen bonussen voor CEO KLM en managers

15 apr. 2015

De VNC heeft zojuist opheldering gevraagd bij de HR directeur van KLM naar aanleiding van een publicatie over zogenaamde ongepaste bonussen bij KLM. Er is ons verzekerd dat er absoluut geen sprake is van bonussen voor de KLM CEO Elbers en managers. KLM kent een vaste en een De VNC heeft zojuist opheldering gevraagd bij de HR directeur van KLM naar aanleiding van een publicatie over zogenaamde ongepaste bonussen bij KLM. Er is ons verzekerd dat er absoluut geen sprake is van bonussen voor de KLM CEO Elbers en managers.


KLM  kent een vaste en een variabele salarissystematiek. Bij de laatste variant wordt je salaris mede bepaald op het al dan niet behalen van persoonlijk vastgestelde targets. Per definitie worden financiële doelstellingen hier nooit in meegerekend, dus die kunnen ook nooit worden beloond! Voor de duidelijkheid: het is dus niet zo dat een financieel target zoals bijvoorbeeld het verlagen van de arbeidskosten bij het behalen ervan wordt beloond, niet met een bonus, noch in het variabele salaris.


Hoe werkt het dan wel?
Wellicht herinner je nog de keuzemogelijkheid die er vroeger voor cabinepersoneel bestond tussen een vaste of variabele 13e maand. Het uit te keren geldbedrag was bij de variabele versie gebaseerd op al dan niet gehaalde targets. Deze variabele systematiek kent risico's: worden targets niet behaald, dan krijg je minder 13e maand. Had je gekozen voor de vaste versie dan kreeg je - afgezien gezien van de resultaten op targets - een vastgestelde 13e maand uitgekeerd. Het overgrote merendeel van het cabinekorps koos toen dat nog een optie was voor een vaste variant en daarmee voor zekerheid.


Neerwaartse of opwaartse druk
De basis van de vaste en variabele salaris systematiek is vergelijkbaar en kent dezelfde basis en risico's: er bestaat een neerwaartse of opwaartse druk bij de gestelde persoonlijke doelstellingen. Zo daalde in 2014 het variabele gedeelte van Elbers bijvoorbeeld met 13 procent omdat hij zijn targets over 2013 niet haalde, ook het vaste gedeelte groeide niet. Over 2014 groeit zijn variabele gedeelte met 15 procent waardoor hij er per saldo 2 procent beter van wordt. Die groei is inherent aan het variabele salaris en omdat zijn targets - die overigens nog vast hingen aan zijn functie van COO tot oktober 2014 - behaald zijn. Maar ook hier geldt dat zijn vaste salaris niet groeit.


De vergelijking met de bonus van Nijhuis CEO Schiphol - die in de betreffende publicatie wordt gemaakt - gaat dan ook niet op. Daar gaat het namelijk wel degelijk om een (extra) bonus. Overigens heeft KLM inmiddels ook haar uitleg op hun site gepubliceerd.

KLM bestuurGeen lid maar wel cabinecollega en meelezer van onze berichten? Doe echt mee en heb invloed op jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden en jouw toekomst. Dat kan als je VNC lid wordt! Wij staan voor onze duizenden leden, en ook jij kan daar bij horen. Hoe meer leden, hoe sterker we staan en dat zal in deze moeilijke tijden nodig zijn. Geef jezelf ondersteuning met steun aan de VNC.
Word lid via ons aanmeldformulier of mail: secretariaat@vnconline.nl of bel 020 5020480.

 

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA