• home
  • Actueel
  • Flightplan 2015 als start KLM cao-onderhandelingen

Flightplan 2015 als start KLM cao-onderhandelingen

18 dec. 2014

De VNC heeft bij de start van de onderhandelingen samen met de andere bonden de KLM voorstellen voor de cao 2015 aangehoord. Er is een soort tussenplan gepresenteerd - genaamd Flightplan 2015 - waarin het bedrijf afspraken wil maken over concrete realisaties voor 2015. Daarnaast bestaat
De VNC heeft bij de start van de onderhandelingen samen met de andere bonden de KLM voorstellen voor de cao 2015 aangehoord. Er is een soort tussenplan gepresenteerd - genaamd Flightplan 2015 - waarin het bedrijf afspraken wil maken over concrete realisaties voor 2015. Daarnaast bestaat nog het plan Perform 2020 waarvan de thema's daarna aan bod zullen komen.

 

KLM wil begin 2015 afspraken maken met alle domeinen (grond, cockpit en cabine) die nog in datzelfde jaar zouden moeten leiden tot 4% productiviteitssverhoging.

 

Flightplan voor cabine

Voor cabine heeft KLM kortweg in het Flightplan 2015 het volgende in gedachten:

0% loonsverhoging
Aanpassen van de ICA WRR door aanpassen van de A-factor naar 1,5
Structureel inleveren van 1 JV dag in de winter
Afschaffen van de zogeheten HV dag voor oudere werknemers (50+)
Zomerverlof 50+ collega's terugbrengen van 24 naar 23 dagen
In geval van 0 groei in Nederland geen overlegverplichting voor het verlengen en vervangen van bestaande ACC contracten.


 

Droog brood

De VNC constateert dat al de gedane voorstellen verslechteringen zijn en dat er nog meer van hetzelfde 'droge brood' te wachten staat in Perform 2020. Voordat we inhoudelijk ergens op ingaan, wil de VNC eerst de beloofde antwoorden van KLM op onze kritische vragenlijst. Deze hebben we samen met onze cao-voorstellenbrief aan KLM gestuurd en ook naar de leden gecommuniceerd (te vinden op ons web onder de speciale cao button). De antwoorden hebben we nodig om de situatie goed te kunnen inschatten en om de indringende voorstellen van Flightplan 2015 in goed perspectief te plaatsen.

 

KLM gaf aan dit te begrijpen en zal zo spoedig mogelijk met antwoorden komen. Verder hebben alle bonden ook nog kort hun cao-voorstellenbrief toegelicht. Daarnaast werd aangegeven dat ook zij in beraad gaan over de vandaag gedane voorstellen voor hun domeinen. In alle gevallen vertonen de cao-wensenlijsten grote discrepantie met wat KLM vraagt van het personeel.

 

Aan het eind van de dag stelde KLM voor om begin januari verder te gaan. De VNC verwacht dan ook de antwoorden van het bedrijf in haar overwegingen mee te kunnen nemen.

 

KLM Sectiebestuur   

 

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA