• home
  • Actueel
  • Felicitaties voor KLC collega's en update cao

Felicitaties voor KLC collega's en update cao

23 mrt. 2015

Op VNC Facebook feliciteerde de VNC jullie met het uitroepen van KLC tot de beste regionale airline ter wereld van het jaar 2015. Hierop kwamen enorm veel likes en leuke reacties, heb je het nog niet gezien? Kijk dan zelf op VNC Facebook. Verder kwam er op FB ook een vraag voor een
Op VNC Facebook feliciteerde de VNC jullie met het uitroepen van KLC tot de beste regionale airline ter wereld van het jaar 2015. Hierop kwamen enorm veel likes en leuke reacties, heb je het nog niet gezien? Kijk dan zelf op VNC Facebook.

 

Verder kwam er op FB ook een vraag voor een update van de KLC cao-onderhandelingen, daarom bij deze een samenvatting.

Half februari zijn de cao-onderhandelingen weer van start gegaan nadat we in september 2014 uit elkaar gingen. KLC zou die maand nog terugkomen met een loonbod. Helaas heeft KLC de afspraak toen uitgesteld vanwege de onduidelijkheid rondom de Franse staking. In februari dit jaar stelde KLC voor een cao met een looptijd van 1 jaar (1 maart 2015) en nul procent loonsverhoging af te sluiten.

Geen lege cao
Wij waren het daar niet mee eens want een 'lege' cao afsluiten, daar hebben jullie als leden niets aan. En daarnaast had managing director Boet Kreiken - voor de start van het overleg - aangegeven dat hij wil dat het KLC cabinepersoneel 20% meer productiviteit gaat leveren en dat hij 3.75% op het cabinepersoneel wil besparen. Op onze vraag 'hoe men dit wilde doen' had KLC nog geen concreet antwoord. Wij waren geschrokken van deze inzet aangezien wij al lange dagen maken, veelal korte rust hebben en veel dagen achter elkaar vliegen. Wij vinden het geen realistische eis en geen waardering voor ons al harde werken op dit moment.

Extra superjoker
Na vele uren onderhandelen hebben wij al toegezegd gekregen dat de maximering van vier stretches met 1 jaar verlengd wordt tot 1 juli 2016 er een unfit to fly trial komt en een extra superjoker. Echter, geen loonsverhoging. Daarnaast was ook de afspraak dat we zouden kijken naar extra loonschalen (6,7 en 8) zodat als de doorstroom naar KLM tijdelijk ophoudt, je in je salaris wel bleef doorgroeien. Ondanks de werkgroep die hiervoor is geweest wilde KLC de opties die hier uitkwamen niet gebruiken. Zij gaven aan dat wij het uit onze huidige loonschalen moesten betalen. Hier waren wij het niet mee eens en hebben hen wederom om de uitkomsten van de werkgroep loonschalen gewezen. KLC heeft toen aangegeven om een nieuw plan hiervoor uit te werken en er volgende keer op terug te komen terwijl wij nadenken over het eventueel accepteren van nul procent loonsverhoging.

Ledenraadpleging
Wij zijn na dit cao-overleg direct met een vraag naar jullie toegegaan of jullie eventueel een principe-akkoord zouden accepteren zonder loonsverhoging. Jullie zijn namelijk onze stem! Iedereen heeft een uitnodiging gehad om dit tussentijds te bespreken op 12 maart en een email waarop je kan reageren. Tot nu toe hebben wij al veel reacties mogen ontvangen en daarmee een goed beeld van wat onze leden willen. Nu wordt het tijd om een nieuwe datum in april te plannen voor het cao-overleg. Tot die tijd kun je nog je reactie sturen naar sectiebestuur.klc@vnconline.nl.

Sectiebestuur KLC

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA