Evaluatie KLM loongebouw 2014

17 feb. 2023
In de recent afgesloten KLM cao hebben we met alle betrokken partijen (de VNC, FNV Cabine en KLM) het onderdeel ‘Verkenning op lange termijn thema's’ opgenomen. Dit betekent dat we met elkaar thema’s bespreken die mogelijk meegaan in het cao-overleg 2023. Een van die thema’s is het evalueren van het loongebouw 2014 waarvoor we volgende week de eerste bijeenkomst hebben.

De evaluatie van het Loongebouw 2014 is belangrijk om precies door te lichten wat deze afspraken van toen voor effecten hebben op de huidige lonen.

Ongewenste effect
Collega’s die na eind augustus 2014 in dienst zijn gekomen, eindigen weliswaar uiteindelijk op hetzelfde eindsalaris als collega’s die daarvoor in dienst kwamen. Echter duurt het langer om op hetzelfde salarisniveau te komen omdat het via meer en kleinere loonstappen gaat. Daarnaast is er door het in 2020 ophogen van het aanvang salaris van nieuwe collega’s een ongewenst effect bijgekomen. Degenen die tussen augustus 2014 en 2020 in dienst kwamen, verdienen minder dan de collega’s die na of voor hen binnenkwamen. Wat we met de evaluatie willen bereiken, is dat er uiteindelijk verbeterpunten uitkomen waarbij KLM op voorhand wel heeft gezegd dat het uitgangspunt kostenneutraliteit dient te zijn. Het zal dus mogelijk in het aankomende cao-proces van 2023 moeten worden uit onderhandeld.

Sluit aan bij onze ledensessie
Omdat het bij deze evaluatie gaat om het effect van een afspraak van bijna 10 jaar geleden op het heden, bieden we jullie graag meer inzicht middels relevante achtergronden. Dit doen we tijdens een online ledensessie waarbij er ook ruimte is voor het stellen van vragen en te horen wat er bij jullie speelt. De sessie staat gepland voor donderdag 23 februari 14.00 uur.

Sluit aan en klik hier voor jouw aanmelding en geef eventuele vragen alvast door! Voor de start ontvang je tijdig een uitnodiging met de link om in te loggen.

We nodigen je van harte uit en kijken ernaar uit je te zien/spreken!

Ivo Kruse Koster, Carolina Bouwer, Chris van Elswijk, Ingrid Brama, Marije Kroese, Roberto Tunzi
KLM sectiebestuurders

Cabine-collega maar (nog) geen VNC lid? Wij onderhandelen voor jou over jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden en dus jouw toekomst. Geef jezelf en alle leden uit het cabinekorps ondersteuning en word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480. De contributie kun je (grotendeels) terugkrijgen via de cafetariaregeling. Hoe meer leden, des te sterker we staan in de vertegenwoordiging van de belangen van het cabinepersoneel.

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA