Europese Transport Commissie tegen EASA-FTL

1 okt. 2013

Op maandag 30 september heeft de Transport Commissie van het Europees Parlement een motie aangenomen, waarin ze de voorstellen van EASA (European Aviation Safety Agency) met betrekking tot de Europese harmonisatie van werk- en rusttijden verwerpt. De VNC was als enige Nederlandse
Op maandag 30 september heeft de Transport Commissie van het Europees Parlement een motie aangenomen, waarin ze de voorstellen van EASA (European Aviation Safety Agency) met betrekking tot de Europese harmonisatie van werk- en rusttijden verwerpt. De VNC was als enige Nederlandse cabinebond in Brussel aanwezig tijdens de stemming. Samen met de collega's van de VNV en vliegers uit andere Europese landen, heeft de VNC een duidelijk statement gemaakt richting de commissie.

Om de Nederlandse Europarlementariërs ervan te doordringen dat de EASA voorstellen terug moeten naar de tekentafel, heeft de VNC de afgelopen weken hard gelobbyd. EASA had de opdracht de werk- en rusttijden van de Europese Unie verder te harmoniseren. Dit moest gebeuren op basis van wetenschappelijke en medische inzichten met betrekking tot het effect van vermoeidheid op de veiligheid. In de voorstellen die EASA naar het Europees Parlement heeft gestuurd, ging ze volledig voorbij aan die inzichten.

Op tal van onderwerpen zoals limieten op nachtvluchten, multi stretch vluchten, standby in combinatie met FDP (Flight Duty Period) en kwaliteit van de rustgelegenheid aan boord, heeft EASA de wetenschappelijke adviezen genegeerd. Daarnaast worden in de uitvoeringsafspraken die horen bij de voorgestelde regelgeving, maar niet ter accordering worden aangeboden aan het Europarlement, allerlei uitzonderingen op de regels toegestaan. Al met al een onzorgvuldig pakket aan regels die zelfs zullen leiden tot verslechtering van de veiligheid.

 

De aangenomen motie is een sterk signaal, maar  we zijn er nog niet. Het Europarlement heeft het laatste woord. Zij stemmen in oktober over de EASA voorstellen. De VNC hoopt dat ze in navolging van de Transport Commissie de EASA voorstellen af zal wijzen. Nog beter zou zijn als EASA haar voorstellen terugtrekt en haar huiswerk opnieuw doet.

VNC bestuur

 

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA