• home
  • Actueel
  • Europese commissie reageert op Europeans for Fair competition

Europese commissie reageert op Europeans for Fair competition

3 aug. 2016

Europees commissaris van vervoer Violeta Bulc heeft meegedeeld dat zij na de zomer onderhandelingen wil met Qatar, Emirates en Etihad over transparante voorwaarden voor eerlijke concurrentie. Deze luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten opereren namelijk met illegale staatsteun.
Europeans for Fair Competition vraagt al lange tijd aandacht voor de oneerlijke concurrentie vanuit deze zogeheten ME3 (Emirates, Etihad Airways en Qatar Airways). Honderdduizenden banen in de Europese luchtvaart lopen hierdoor gevaar! Wil je meer informatie of je steun betuigen middels hun petitie, ga dan naar e4fc.eu.  Support de campagne middels een like op Facebook http://www.facebook.com/faircompetitionEU, duizenden medestanders zijn je voorgegaan.

Oneerlijke concurrentie raakt ons allemaal
Oneerlijke concurrentie leidt namelijk tot een marktverstoring met verlies van werkgelegenheid bij de reguliere vliegmaatschappijen. Omdat de VNC gaat voor baanbehoud en goede arbeidsvoorwaarden steunen wij absoluut de missie van Europeans for Fair Competition. De VNC heeft zelf ook al ontelbare keren gepleit en gediscussieerd in de Haagse en Europese politiek voor eerlijke concurrentie. Wij scharen ons achter dit initiatief omdat dit onderwerp gezamenlijk sterker kan worden aangepakt.

Tientallen miljarden staatssteun
Uit forensisch boekhoudkundig onderzoek uit 2015 blijkt dat er voor maar liefst ruim 39 miljard euro aan staatssteun is ontvangen door de ME3. Die subsidie geeft oneerlijke voordelen die resulteren in extreme omzetgroei en het dumpen van stoelcapaciteit in Europa. Dit alles is in strijd met de meeste luchtvaartverdragen die de Golfstaten met landen uit Europa en de rest van de wereld hebben en leidt tot grote afbreuk van Europese luchtvaartmaatschappijen.

Ook onze banen lopen gevaar
E4FC wil de schending van de luchtvaartverdragen stoppen zodat het economische evenwicht wordt hersteld. Hiervoor is het noodzakelijk dat we gezamenlijk de Europese Commissie ervan overtuigen dat stevige actie nu nodig is. Gebeurt er niets, dan worden we weggevaagd door de buitensporig groeiende ME3 met hun enorme financiële staatsbronnen. Honderdduizenden banen in de Europese luchtvaart lopen gevaar! Harde clausules rondom eerlijke concurrentie in de luchtvaartverdragen met de Golfstaten en niet minder belangrijk: handhaving daarvan zijn noodzakelijk.

Meer informatie over de verstrekte staatssteun door Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten en uitleg van de negatieve uitwerking op de wereldluchtvaart vind je op de E4FC-website http://e4fc.eu.

VNC bestuur

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA