• home
  • Actueel
  • Europees Parlement stemt motie van cabine- en cockpitbonden weg

Europees Parlement stemt motie van cabine- en cockpitbonden weg

9 okt. 2013

Met het wegstemmen van onze motie, door tweederde van het Europees Parlement, is de EASA FTL een feit. Op de avond voor de stemming heeft ETF in een politiek steekspel de mening
Met het wegstemmen van onze motie, door tweederde van het Europees Parlement, is de EASA FTL een feit. Op de avond voor de stemming heeft ETF in een politiek steekspel de mening van de cabinebonden verkwanseld en een onderhandse deal gesloten met de eurocommissaris van transport Kallas over FTL. Deze deal kwam voor de in Straatsburg aanwezige delegaties van de VNC en de VNV als een volslagen verrassing.

 

Reddingspoging

De VNC heeft vervolgens samen met grote Franse, Portugese, Duitse, Italiaanse, Spaanse en Zwitserse categorale cabinebonden geprobeerd te redden wat er te redden viel. Naast ons lidmaatschap aan ETF werkt de VNC al langer samen met deze categorale bonden. Afgelopen nacht hebben wij in een gezamenlijk communiqué (eerder vandaag door ons gecommuniceerd) alle ongeveer 766 europarlementariërs nog laten weten dat wij de deal van ETF niet steunden. Een vage uitspraak dat 'men' er nog wel eens naar zal kijken is niet voldoende.

Baksteen

De stemming in het Europees Parlement was al een dubbeltje op zijn kant. De (tegen)lobby van de luchtvaartmaatschappijen is enorm geweest. Tot onze verbazing en grote ergernis heeft ook KLM tot op het laatste moment geprobeerd het Euro Parlement te beïnvloeden door leden uit de top van onze directie. KLM heeft hiermee haar concurrentie positie nog verder uitgehold. KLM is gehouden aan onze CAO, maar de concurrentie vliegt straks vrolijk op een nog ruimere wetgeving. Terwijl wij met z'n allen naar Den Haag zijn uitgerukt om KLM te helpen bij haar protest tegen de vliegtaks, heeft KLM ons in Straatsburg laten vallen als een baksteen.

Veiligheid in het gedrang

Zo is de regelgeving rond vliegveiligheid een politieke onderhandeling geworden. Luchtvaartmaatschappijen en, naar nu pijnlijk duidelijk is geworden, ook grote werknemers organisaties die actief zijn in de transport maken afwegingen die niet in het voordeel zijn van de veiligheid in de luchtvaart. De beslissing van ETF om de cabinebonden de pas af te snijden is ingegeven door de overkoepelende organisatie van ETF waar grondbonden de boventoon voeren. Zelfs FNV Bondgenoten heeft bij monde van haar international affairs medewerkers Sacha Meijer, haar zegen gegeven aan de deal van ETF en heeft daarmee FNV Cabin Pressure buiten spel gezet. Het is voor VNC reden om per direct haar lidmaatschap aan ETF op te zeggen en de Franse bonden zullen de VNC daarin volgen.

ECCA

De VNC zal versneld haar samenwerking met de andere categorale Europese bonden optuigen. De vliegers hebben een vergelijkbare organisatie, de European Cockpit Association, en de samenwerking daarmee is de afgelopen dagen al aangetrokken. Onze organisatie zou zomaar European Cabin Crew Association kunnen gaan heten.

Het VNC bestuur

 

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA