• home
  • Actueel
  • EurECCA wil herziening van regels rondom wetleasing in de luchtvaart

EurECCA wil herziening van regels rondom wetleasing in de luchtvaart

12 okt. 2022
In een recent gepubliceerd Position Paper maakt EurECCA zich hard voor strengere regels bij het zogenaamde wetleasen door luchtvaartmaatschappijen.
Wetleasing wil zeggen dan een maatschappij een toestel mét bemanning inhuurt van een andere airline, om deze in hun eigen netwerk in te kunnen zetten. Het gaat daarbij vaak om geleaste toestellen van lowcost maatschappijen, die goedkoop opereren en meestal niet de beste arbeidsvoorwaarden voor hun personeel hanteren. EurECCA – de overkoepelende organisatie voor Europees cabinepersoneel – roept op een einde te maken aan deze praktijken en de regels omtrent wetlease aan te scherpen.

Lege huls maatschappijen
Het wetlease model was oorspronkelijk bedoeld als korte termijn middel voor airlines om de operatie flexibel te houden en snel in te kunnen springen op veranderingen in de markt. EurECCA constateert echter dat het steeds meer een permanent onderdeel van de luchtvaart wordt. Er ontstaan nu zelfs zogenaamde ‘lege huls’ luchtvaartmaatschappijen: bedrijven die weinig tot geen vliegtuigen in hun bezit hebben, niet vanuit een sterke veiligheidscultuur opereren en een groot gebrek aan organisatorische stabiliteit tentoonspreiden. Een bedenkelijke ontwikkeling vindt ook de VNC en wij onderschrijven de bevindingen van EurECCA dan ook volledig. Het kan niet zo zijn dat werkgelegenheid in de Europese luchtvaart weglekt naar maatschappijen die het niet zo nauw nemen met de regels en die hun personeel op sociaal en arbeidsvoorwaardelijk gebied nauwelijks iets willen bieden.

Het volledige Position Paper kun je hier teruglezen. Begin november zal er een conferentie van EurECCA plaatsvinden, waar een delegatie van het VNC bestuur aanwezig zal zijn. Daar zal dit onderwerp zeker ook ter sprake komen en uiteraard zullen wij daar verslag van doen.

VNC bestuur

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA