• home
  • Actueel
  • EurECCA presenteert zich aan de sociale partners in Europa

EurECCA presenteert zich aan de sociale partners in Europa

24 jun. 2019
EurECCA, het samenwerkingsverband tussen Europese cabine vakbonden dat ruim 70% van al het Europese cabinepersoneel vertegenwoordigt, is in 2014 -mede door de VNC- opgericht en heeft veel moeite gedaan om als ‘new kid on the block’ erkenning te krijgen bij alle verschillende instituties van de Europese Unie (EU). Dat is behoorlijk goed gelukt.

De contacten met de Commissie, de Social-Economische Commissie en de EU parlementariërs zijn goed. Het laatste bolwerk dat we nog moesten bestormen is de ‘Social Dialogue on Aviation’, het overleg tussen werkgevers, werknemers en de Commissie. Op vrijdag 21 juni is daar weer een flinke stap in gezet.

Presentatie in Brussel
Na 5 jaar touwtrekken en praten met deelnemers aan deze Dialogue, kregen we afgelopen vrijdag eindelijk de gelegenheid om EurECCA te presenteren in de jaarvergadering. Het grootste probleem om geaccepteerd te worden in deze Dialogue is de European Transportworkers Federation (ETF). Zij zijn namens de werknemers al jarenlang lid van de Dialogue, maar ze zijn ook de club waar de VNC samen met 5 andere cabinebonden in 2013 is  uitgestapt toen zij tegen de wil van hun eigen Cabin Crew Committee akkoord ging met de nieuwe Europese werk- en rusttijden regeling (FTL). De druiven zijn dus zuur en zij zien EurECCA liever gaan dan komen.

Feit is echter dat EurECCA met meer dan 35.000 leden onder het cabinepersoneel, werkzaam in 9 EU landen en een paginalange lijst met luchtvaartmaatschappijen waar aangesloten cabinebonden cao’s afsluiten, eigenlijk al vanaf het begin vele malen representatiever is dan ETF. Daarnaast is het cabinepersoneel dat werkt bij de maatschappijen die al lid zijn van de Dialogue, zoals AF/KL, Lufthansa Group en easyJet, voor het overgrote gedeelte lid bij EurECCA.

De voorzitter van EurECCA Christoph Drescher introduceerde onze associatie bij de Dialogue aan de hand van een presentatie (link). Annette Groeneveld, EurECCA board member en voorzitter van de VNC, algemeen secretaris Xavier Gautier van EurECCA en bestuurder bij de grote Franse bond SNPNC en Cesar Costa Alves, bestuurder bij de enige cabinebond in Portugal SNPVAC, waren aanwezig in Brussel om onze presentatie goed voor te bereiden en de kandidatuur met hun fysieke aanwezigheid te ondersteunen. De reacties van de maatschappijen en de vliegers op onze presentatie waren zeer bemoedigend. In de loop van dit jaar verwachten wij een beslissing van de Dialogue.

Onderschrift bij de foto:
Van links naar rechts: Annette Groeneveld, Christoph Drescher, Xavier Gautier en Cesar Costa Alves.

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA