• home
  • Actueel
  • EurECCA eist verbetering op pijnpunten Europees cabinepersoneel

EurECCA eist verbetering op pijnpunten Europees cabinepersoneel

3 jun. 2022
Pay to fly-tewerkstelling, 0-uren contracten en ZZP-constructies zijn belangrijke pijnpunten onder Europees cabinepersoneel. EurECCA heeft verbetering geëist bij de Europese Commissie middels eenduidige Europese regelgeving en handhaving.

Zo eist EurECCA een duidelijke definitie van wanneer een locatie een vaste basis is voor vliegend personeel en welke juridische positie het cabinepersoneel dan heeft. Dit om te voorkomen dat luchtvaartmaatschappijen constructies bedenken om sociale regelgeving te omzeilen.

Baanbehoud en bescherming
Luchtvaartmaatschappijen moe(s)ten creatief zijn om overeind te blijven in de coronacrisis. Door gebrek aan regelgeving en bescherming van cabinepersoneel zijn collega’s bij sommige luchtvaartmaatschappijen hierdoor het kind van de rekening geworden.
EurECCA wil werknemers daartegen beschermen en vindt bovendien dat onzekerheid over een arbeidscontract en een slechte sociaal, juridische status van vliegend personeel de vliegveiligheid kan schaden. Wie bijvoorbeeld al voorvallen die de vliegveiligheid in gevaar (kunnen) brengen durft te melden, loopt het risico ontslagen of ongewenst overgeplaatst te worden. Zulke wantoestanden moeten gestopt worden.

Verder zet EurECCA zich hard in voor:
behoud van Europese werkgelegenheid door restricties op wet leasing (inhuren van vliegtuig met bemanning) vooral van buiten de EU.
tegengaan van slechte juridische arbeidsconstructies als pay to fly-tewerkstelling via uitzendbureaus, 0-uren contracten en ZZP-constructies.
Door het verbeteren en handhaven van inspecties op naleving van sociale en EU-regelgeving moet dit een halt worden toegeroepen.

VNC is deelnemer van EurECCA is het samenwerkingsverband van 8 grote Europese cabinevakbonden die rechten van cabinepersoneel in heel Europa beschermd. Vooral op belangrijke issues als werkomstandigheden en veiligheid aan boord en gezondheid van crew.
Meer info: www.eurecca.eu.

VNC bestuurders

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA