• home
  • Actueel
  • Detachering KLM-ers bij Transavia – achtergrondinformatie

Detachering KLM-ers bij Transavia – achtergrondinformatie

8 apr. 2021
Afgelopen week stond de oproep op de KLM NewsApp: meld je aan voor een detachering van vijf maanden naar Transavia. Detachering maakt onderdeel uit van de instrumenten uit het Sociaal Plan voor cabinepersoneel die als doel hebben boventalligheid zoveel mogelijk te voorkomen.
 
Hoewel wij officieel nog geen positief advies hebben uitgebracht op de huidige adviesaanvraag en derhalve fase 1 van dit Sociaal Plan nog niet in werking is getreden, hebben de cabinebonden toch alvast akkoord gegeven voor het openstellen van deze detacheringsmogelijkheid. Dit omdat Transavia vrijwel per direct een beperkt aantal arbeidsplaatsen in de cabine beschikbaar heeft. Bij te laat handelen zou deze kans verkeken zijn.

Toelichting op de detachering
Om de voorwaarden en afspraken te verduidelijken geven we graag wat meer achtergrondinformatie:

* Er is onderlinge (VNC, FNV cabine, KLM en Transavia) overeenstemming bereikt over de detachering naar Transavia van 32 personen voor de periode van 24 mei tot 1 november 2021. Transavia heeft deze cabin attendants nodig tijdens het zomerseizoen. De detachering van KLM-ers naar Transavia voorkomt het maken van extra kosten voor de KLM-groep in deze crisistijd, er hoeven namelijk tijdelijk geen seizoenscontracters te worden ingezet. De detacheringsmogelijkheid is echter niet van structurele aard.

* 32 CA’s en/of Pursers kunnen kiezen voor detachering, echter, hierdoor ben je niet gevrijwaard van eventuele boventalligheid bji KLM. In het geval je boventallig verklaard wordt, maak je wél de detachering af. Na terugkomst bij KLM gaan de afspraken uit fase 2 van het Sociaal Plan weer gelden. Door deze detachering wordt eventuele boventalligheid dus niet opgelost maar wel uitgesteld.

* De looptijd van de detachering is tussen de 4 en 5 maanden, beschikbaar van 24 mei t/m 31 oktober. Het principe first come, first serve zal gelden voor de CA’s en P’s, melden zich meer collega’s dan dat er plekken zijn dan kom je op een wachtlijst waarbij senioriteit bepalend zal zijn en CA’s vóór P’s gaan.

* Je werkt onder de KLM CAO (met behoud van salaris en senioriteit) en de Transavia WRR en kunt een voorkeur voor standplaats Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven aangeven. Daar wordt dan zoveel mogelijk rekening mee gehouden, hoewel het een enkele keer zal voorkomen dat je vanaf een andere standplaats zal vertrekken.

Je kunt je nog t/m woensdag 14 april aanmelden voor deze detachering. Meer informatie en de link naar de vacature zijn te vinden op de NewsApp.

KLM Sectiebestuur

Word nu ook lid/Become a member

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA