• home
  • Actueel
  • Derde ronde CAO-overleg; loonbod KLM zeer teleurstellend

Derde ronde CAO-overleg; loonbod KLM zeer teleurstellend

19 jun. 2019
Het CAO overleg is dinsdag 18 juni jl. zeer teleurstellend verlopen. In de ochtend van het multi-overleg schetste KLM nogmaals de context van de bedrijfseconomische positie waarin KLM zou verkeren. Donkere wolken pakken zich samen en er zou slecht weer op komst zijn. KLM vergelijkt de huidige situatie zelfs met het zeer zware jaar 2014. Vervolgens lichtte zij haar CAO voorstel toe.

Daarin stelt KLM het volgende voor:
een looptijd van 16 maanden.
een structurele loonverhoging van 1% per 1 juli 2019 en 1,25% per 1 april 2020 en
een eenmalige uitkering van €100 netto, op basis van een full time dienstverband, voor iedere resterende
maand in 2019 vanaf het moment van ondertekening van de CAO.
KLM stelt dat zij met deze structurele loonstijging de inflatie ruimschoots compenseert en spreekt van een ‘nette’ loonsverhoging. Echter, volgens het CBS komt de inflatie voor deze maand al uit op 2,4%.

Zelfs de Premier roept op tot hogere lonen
Uit de reactie op onze vraag naar hoe wij KLM’s bod moeten zien concluderen wij dat we het de komende jaren uitsluitend van onzekere en incidentele inkomsten uit de winstdeling moeten hebben en er geen ruimte meer lijkt te komen voor structurele loonsverhoging. Dit ondanks het feit dat ons kabinet en recent zelfs onze Premier bedrijven nadrukkelijk hebben opgeroepen om hun werknemers met structurele loonsverhogingen mee te laten profiteren van de resultaten.

Wil KLM een kraak zetten op de ICA WRR?
KLM herhaalde dat haar inzet vooral kostenverlaging en productiviteitverhoging is. KLM gaf aan dat zij vanuit die optiek met ons wil praten over de Long Haul regeling. Na doorvragen van ons bleek het echter over de gehele ICA WRR te gaan. KLM’s insteek daarbij is dat deze ‘efficiënter’ moet worden. Wanneer iets ‘efficiënter’ - lees: goedkoper - wordt, wordt het vaak niet beter voor het personeel.

Hoe nu verder?
De VNC heeft samen met de andere vakbonden aan tafel haar teleurstelling uitgesproken over dit zeer karige aanbod van KLM. In het licht van de performance van KLM over de afgelopen jaren, de bijdrage van alle medewerkers hieraan, de structureel verbeterde gezondheid van KLM en de oproep tot structurele loonstijging vanuit de Nederlandse politiek hebben wij KLM gevraagd om met een realistischer aanbod te komen. KLM heeft ons op haar beurt gevraagd selectief te worden in onze wensenlijst. Klik hier voor de cao voorstellenbrief van de VNC.

Het mag duidelijk zijn dat een CAO akkoord nog zeer ver weg is. Met nog maar vijf overlegmomenten tot medio juli zal KLM, om een akkoord voor de zomer mogelijk te maken, een beduidend positiever voorstel op tafel moeten leggen. Een voorstel met daarin onder andere een substantiële loonstijging die aansluit bij de loonontwikkeling in Nederland.

Het volgende CAO overleg staat gepland voor maandag 1 juli.

Sectiebestuur KLM

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA