• home
  • Actueel
  • Delegatie VNC actief bij EurECCA conferentie

Delegatie VNC actief bij EurECCA conferentie

9 nov. 2022
Gisteren werd in Lissabon de jaarlijkse conferentie gehouden van EurECCA: de European Cabin Crew Association. EurECCA is het samenwerkingsverband van Europese vakbonden en vertegenwoordigt 70% van het Europese cabinepersoneel. Deze organisatie vormt namens al deze collega’s een belangrijke stem, met name bij de Europese Commissie in Brussel.
  
De VNC is één van de oprichters van EurECCA en was vertegenwoordigd met een sterke delegatie. Op de agenda stond een aantal onderwerpen die de aandacht van de aangesloten cabinebonden hebben omdat de belangen van het Europees cabinepersoneel in het geding zijn.
 
Werken zonder cao
Zo werd er onder meer gesproken over het feit dat steeds meer Europese maatschappijen gebruik maken van wetlease constructies. Het inhuren van vliegtuigen van goedkoop opererende bedrijven, met bemanningen die onder slechte arbeidsvoorwaarden het werk uitvoeren, vormt een bedreiging voor de werkgelegenheid en toekomst van Europees cabinepersoneel. EurECCA wijst de EC in Brussel op de sociale - en veiligheidsrisico’s van deze constructies en dringt aan op betere regelgeving.  
Ook zijn er - voornamelijk lowcost - maatschappijen die werken met ‘self employed’ cabine- en cockpitpersoneel: die worden als zelfstandig ondernemer ingehuurd en komen dus niet in dienst bij de betreffende airline. Zij werken zonder een cao, bouwen geen pensioen op en worden niet doorbetaald bij ziekte. In de luchtvaart voldoet cabine- en cockpitpersoneel niet aan de bestaande regelgeving omtrent zelfstandig ondernemerschap maar daar wordt door deze maatschappijen gemakshalve aan voorbij gegaan. Ook op dit onderwerp blijft EurECCA in Brussel aandringen op maatregelen om dit wel volgens de regels te doen verlopen.
 
Survey over arbeidsomstandigheden aan boord
Namens EurECCA vragen we jullie graag nogmaals om (anonieme) medewerking aan de enquête ´Feeling The Cabin Pressure?’
Deze uitgebreide enquête gaat over jouw werk aan boord en bevat belangrijke vragen omtrent de invloed van de coronamaatregelen, andere gezondheidsissues en veilige arbeidsomstandigheden. Als je de survey invult, draag je bij aan een duidelijk en realistisch beeld van de werkomstandigheden van cabinepersoneel.  
EurECCA werkt voor dit onderzoek nauw samen met het Karolinska Institute, een universitair medisch research instituut. Zij doen onderzoek naar arbeidsomstandigheden aan boord en gebruiken de resultaten voor een wetenschappelijk onderbouwd eindrapport. Een dergelijk rapport zal meer gewicht in de schaal zal leggen bij de lobby voor betere arbeidsvoorwaarden richting de Europese Commissie en is dus van groot belang voor EurECCA en het Europese cabinpersoneel.   
 
Klik hier voor een link naar de survey, deze kan nog tot half december worden ingevuld.

Namens EurECCA alvast bedankt voor je tijd en medewerking!  
 
Meer informatie over de doelstellingen en werkzaamheden van EurECCA kun je vinden op de website: http://www.eurecca.eu/

VNC bestuur

Belangen-behartiging

Word nu ook lid/Become a member

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA