• home
  • Actueel
  • De werking van reguliere cao onderhandelingen

De werking van reguliere cao onderhandelingen

4 nov. 2016

We krijgen vragen van jullie over hoe normaal gesproken de cao onderhandelingen bij KLM verlopen. De korte versie van een VNC lid - die dat ook op KLM facebook heeft geplaatst - mogen we hiervoor gebruiken. Voor de degenen die de uitgebreide versie willen inzien, klik hier. Uiteraard kun je als lid altijd jouw cao wensen mailen naar secretariaat@vnconline.nl.
De VNC heeft natuurlijk ook ideeën over hoe ons steentje bij te dragen aan een gezonde KLM. Maar we gaan niet op voorhand al zeggen wat we bereid zijn eventueel te willen aanpassen. Dat is als klaverjassen en voordat je begint al je troeven op tafel leggen. Dan kun je net zo goed niet gaan kaarten omdat de uitkomst dan al vastligt. Zo is het ook met onderhandelen.

KLM laat zich niet in de kaarten kijken
Als je vooraf al zegt wat de uitkomst moet zijn of wat je eventueel bereid bent weg te geven, waarom en waarover moet je dan nog onderhandelen? We begrijpen dat de meesten van jullie afgaan op de berichten van KLM en de cabinebonden en op basis daarvan hun mening baseren. Als je echter iets dichter bij het vuur zit, zie je dat ook andere zaken meespelen. KLM doet voorkomen openheid van zaken te geven maar laat zich niet volledig in de kaarten kijken.

Bedrijfsbelang en belang van het korps meewegen
KLM poogt momenteel de bonden te breken en de diverse functiegroepen worden hierin mee getrokken, gelukkig staan de meesten samen sterk! Het is logisch dat we over heel veel zaken binnen het korps verschillend denken, maar we proberen altijd in goed overleg tot een oplossing te komen waarin zowel het bedrijfsbelang als het belang van het korps telt. En dat belang hoort hetzelfde te zijn, een gezond bedrijf met gemotiveerde medewerkers. Echter de manier waarop KLM nu met het korps omgaat, maakt meer kapot dan ons lief is.

Al 70 jaar is de VNC – de leden, de bestuurders met behulp van pensioendeskundigen, advocaten, onderhandelaars en financiële experts – er middels goeie en stevige onderhandelen uitgekomen met de werkgever. KLM moet inzien dat wij graag aanschuiven aan een opgeruimde onderhandelingstafel, zonder troep als pensioenissues en een -1 CA maatregel. Alleen dan kan het eerlijk onderhandelen beginnen.

KLM sectiebestuur

Lees je onze berichten en ben je cabinecollega maar (nog) geen VNC lid? Doe echt mee met invloed op jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden en jouw toekomst. Hoe meer leden, hoe sterker we staan en dat is nodig, zeker in deze moeilijke tijden. Geef jezelf ondersteuning met steun aan de VNC. Wil je lid worden? Mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480.

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA