• home
  • Actueel
  • De VNC in gesprek met werknemersorganisaties Air France

De VNC in gesprek met werknemersorganisaties Air France

7 jul. 2016

‘Hoe moet Air France nu verder?’ Dat was het thema op de onlangs gehouden gezamenlijke bijeenkomst van de Ondernemingsraden en werknemersorganisaties van Air France en KLM. De VNC was daarbij aanwezig met een KLM sectiebestuurslid en OR fractielid.
Aan bod kwamen onder andere de financiële gegevens en de sociale omstandigheden van de groep AF/KL en de samenwerking intern bij AF in vergelijk tot KL.

De financiële situatie
Conclusie hieruit is dat KLM in een duidelijk stijgende lijn terecht is gekomen onder meer door de offers van de werknemers. AF is daarentegen in een neerwaartse spiraal terechtgekomen omdat men intern niet tot een consensus kan komen. KLM kan inmiddels haar directe Europese concurrenten bij houden zoals Lufthansa en in zekere mate ook de International Airlines Group (IAG).

Een groei van 3% is net genoeg om bij te blijven, het streven van 7% groei blijkt dan ook een reële inschatting.

Showstopper
De invloed die het hervormen heeft op de sociale aspecten voor het personeel lijkt een showstopper. Men wil in Frankrijk wel veranderen maar zonder invloed op het sociale vlak?! Een groot issue daarbij zijn de vele vakbonden per personeelsgroep en hun onderlinge verdeeldheid. De Franse overlegstructuur kent veel aspecten waarbij hiërarchie een schaduwrol speelt die veel groter is dan wij kunnen vermoeden. Dat voedt ook het naar elkaar wijzen: ‘de piloten zijn arrogant en de bagagemedewerkers zijn degenen die beschermd moet worden’. Kortom men geraakt tot weinig meer dan versplintering en het vangnet van de Franse staat neemt een steeds kleinere rol in. Niemand schijnt in staat te zijn dit te doorbreken en bijna iedereen kijkt naar de nieuwe CEO van de holding Janaillac om daar verandering in te brengen. De verwachting is dat er zeker niet eerder dan oktober 2016 iets staat te gebeuren. 

KLM sectiebestuur

 

Lees je onze berichten en ben je cabinecollega maar (nog) geen VNC lid? Doe echt mee met invloed op jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden en jouw toekomst. Hoe meer leden, hoe sterker we staan en dat is nodig, zeker in deze moeilijke tijden. Geef jezelf ondersteuning met steun aan de VNC. Word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480.

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA