• home
  • Actueel
  • De VNC in gesprek met KLM maar acties niet uitgesloten

De VNC in gesprek met KLM maar acties niet uitgesloten

4 dec. 2017
Vanmorgen hebben de collega’s van FNV cabine gecommuniceerd dat zij alle KLM cabinecollega’s oproepen tot het deelnemen aan een 24-uur staking op 8 januari 2018, tenzij KLM de -1 CA maatregel terugdraait.
 
Deze oproep doet VNC nu nog niet en waarom niet? Nadat het eindbod van KLM massaal is afgewezen, hebben wij KLM meegedeeld te wachten op een nieuw cao voorstel. Het is namelijk gebruikelijk dat KLM, de partij die haar eindbod van tafel haalt, met een aangepast voorstel komt.
 
Informeel overleg
Dat nieuwe voorstel van KLM kwam er niet en uiteindelijk benaderde KLM de cabinebonden om samen informeel te onderzoeken op welke punten we elkaar wel kunnen vinden om uiteindelijk zo tot een cao te komen. De VNC heeft daar ‘ja’ op gezegd, FNV cabine niet. De VNC is nu dus met KLM in gesprek om te kijken of we elkaar op een voorstel kunnen vinden. Onze harde eis daarbij is dat de KLM bezuinigingsdoelstellingen omlaag moeten. Bovendien willen we binnen afzienbare tijd resultaat want het duurt al lang genoeg. Terwijl je in gesprek bent een staking aankondigen kan juridisch gezien niet. Mochten de gesprekken echter op niets uitlopen, dan staat ook de VNC in januari op het bordes!
 
KLM moet bezuinigingsdoelen verlagen
KLM weet overigens dat het vasthouden aan de enorme bezuinigingsdoelstellingen het struikelblok is in deze cao onderhandelingen. Hieraan vasthouden betekent een enorme ingreep in de arbeidsvoorwaarden van het cabinepersoneel. De druk op KLM om de inzet te verlagen is dan ook enorm en de KLM directie weet heel goed dat als zij haar bezuinigingseis niet naar beneden bijstelt, ook de VNC zal overgaan tot actievoeren middels werkonderbreking.
 
We weten dat het cabinekorps het onredelijke harde beleid van de KLM directie meer dan zat is en we voelen ons verantwoordelijk om middels een laatste poging in informeel overleg tot elkaar te komen. Wil KLM een deal die recht doet aan de inzet van haar cabinepersoneel of stuurt ze aan op het conflict? We zullen het binnen nu en enkele weken weten.
 
KLM sectiebestuur

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA