• home
  • Actueel
  • De VNC en andere bonden roepen gezamenlijk KLM op tot beter structureel loonbod

De VNC en andere bonden roepen gezamenlijk KLM op tot beter structureel loonbod

12 jul. 2019
Nadat alle bonden gisteren eensgezind besloten om het cao-overleg met KLM te beëindigen, is er een gezamenlijke brief aan de KLM delegatie gestuurd. De heldere boodschap is dat er een beter structureel loonbod moet komen van KLM om verder te kunnen overleggen.

Door de vele verontwaardigde reacties omtrent het KLM voorstel die we van leden en collega’s ontvingen, voelen we ons gesteund in de eis voor een beter structureel loonbod.

Zoals je in de brief kunt lezen, doen we een dringende oproep aan KLM om wél in te stappen op de uitnodiging van de bonden om een duidelijke en substantiële beweging te maken op structureel beschikbare loonruimte. Voor het vlottrekken van het overleg verwachten we van KLM hierop een concreet tegenvoorstel.

Al mager loonbod verder verlaagd
De beslissing tot het beëindigen van het cao-overleg kwam namelijk voort uit het gat tussen wat KLM biedt aan structureel loon en wat redelijk is in het licht van de goede financieel-economische bedrijfsresultaten.
In tegenstelling tot het maken van stappen vooruit, verminderde KLM haar bod op salarisgroei door van 1,7% op jaarbasis (in totaal 2,25% met een looptijd van 16 maanden) achteruit te stappen naar 1,35% op jaarbasis (in totaal 2,25% met een looptijd van 20 maanden). Hiernaast bood KLM een eenmalige netto uitkering van € 500,-  rondom de 100 jarige verjaardag per oktober aanstaande en € 500,- een jaar later.

Verlies aan koopkracht
Naast het feit dat dit bod voor structureel loon beduidend onder het huidig landelijke gemiddelde van ruim 3% ligt, dekt het amper de inflatiecorrectie waardoor je verlies aan koopkracht houdt.
Wat betreft de door de VNC en andere bonden gevraagde inhoudelijke punten ter verbetering van arbeidsvoorwaarden verwacht KLM daarbovenop dat deze ofwel kostenneutraal ofwel zoveel mogelijk zelf worden betaald door bezuinigingen op andere arbeidszaken. Denk aan een CBS (cabinebemanningsamenstelling) van in totaal 10 op de Boeing 787-10 met een configuratie van 38C/306M.

KLM is aan zet
Nadat de cabine- cockpit- en grondbonden al herhaaldelijk en duidelijk hadden gemeld dat een akkoord onmogelijk was zonder duidelijke beweging van KLM op structureel loon hebben we het overleg beëindigd. Hierop kwam KLM overigens nog met het voorstel om de inhoudelijke voorstellen te parkeren en 1,7% over een jaar toe te zeggen met een eenmalige netto uitkering van € 600,- (verdeeld over 2x € 300,-). Ook dit is een onbegaanbaar pad en middels de brief weet KLM wat hen te doen staat.

KLM sectiebestuur


Cabine-collega maar (nog) geen VNC lid? Geef jezelf ondersteuning met steun aan de VNC. Word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480. Het gaat om jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden en dus jouw toekomst. Hoe meer leden, hoe sterker we staan in de vertegenwoordiging van de belangen van het cabinepersoneel.

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA