Coronacrisis spoedoverleg met transavia

23 apr. 2020
De corona-impact wordt voor transavia steeds groter. Deze week hebben we daarom tussentijds spoedoverleg gevoerd over de huidige stand van zaken en de gevolgen voor het bedrijf. Jammer genoeg is het tij nog niet gekeerd en kunnen we niet veel positiefs bespeuren. We snappen dat dit voor iedereen onzekere en moeilijke tijden zijn.   

Voor transavia betekent de verlenging van coronamaatregelen dat de doemscenario’s verder opschuiven van 6 naar 27 mei. In die periode is er dus geen reguliere vliegproductie en is de opstartdatum helaas verder uitgesteld.

Onzekerheid
De zogeheten freeze wordt langer en de voorspellingen over de gevolgen voor transavia steeds lastiger. Het enige dat zeker is, is dat de corona-impact voor transavia erg genoeg niet snel zal verdwijnen. Achter de schermen wordt weliswaar hard gewerkt aan een protocol voor als het zover is om weer te gaan vliegen maar we weten niet wanneer het zo ver is.

Gevolgen voor werkgelegenheid
transavia heeft tijdens het overleg aan de VNC laten weten dat hoe langer de opstart op zich laat wachten, des te minder seizoenskrachten er in het zomerseizoen van 2020 nodig zullen zijn. De VNC maakt zich daar, naar aanleiding van voortschrijdend inzicht als werknemersorganisatie, natuurlijk grote zorgen over. De VNC wil de belangen van al het cabinepersoneel - bij uitstek in deze zware tijden waarbij de werkgelegenheid onder druk komt te staan - zo goed als mogelijk blijven behartigen. Wij hebben transavia in het overleg gevraagd om zoveel mogelijk duidelijkheid te verschaffen over met name de werkgelegenheid in de toekomst. Niettemin zijn voorspellingen ingewikkeld en derhalve allesbehalve waterdicht.

Gigantische opgave
In het licht van de bedrijfseconomische omstandigheden zal transavia samen met de bonden alles in het werk stellen om het bedrijf zo goed mogelijk uit deze crisis te laten komen en de werkgelegenheid voor zoveel mogelijk collega’s te behouden. Voor alle betrokken partijen is dit een gigantische opgave. De NOW (tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid), die in het leven is geroepen vanwege de enorme omzetdalingen van bedrijven, is daar cruciaal in. Binnen het kader van de NOW hebben de bonden afspraken gemaakt om zoveel mogelijk crew verder op weg te helpen richting het einde van deze enorme crisis.

Verlenging NOW aanvraag
Regeren is vooruitzien en wij hebben transavia dan ook gevraagd om een aanvraag voor verlenging van de NOW voor drie maanden in te dienen bij de overheid. De verwachting is dat de overheid in de tweede week van mei meer duidelijkheid zal geven over deze tweede NOW-periode. De verlenging van de NOW lijkt voor de VNC een logische stap omdat we vinden dat de aanvraag en de honorering ervan enigszins zekerheid voor het cabinepersoneel biedt in deze onzekere tijden.

Mochten jullie nog vragen hebben of een luisterend oor nodig willen, dan zijn wij er voor jullie!

Angela Visser en Antonie Kloots
transavia sectiebestuur

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA