• home
  • Actueel
  • Chagrijnige steward wordt beoordeeld via nieuwe app

Chagrijnige steward wordt beoordeeld via nieuwe app

10 dec. 2012

Met het verkeerde been uit bed gestapt, een keer te weinig geslapen of gewoon geen zin in zeurende passagiers. Het kan iedere steward of stewardess gebeuren, en meestal heeft een chagrijnige dag geen invloed op het verloop van de verdere carrière. Dat gaat binnenkort wellicht veranderen. KLM komt met de app Like the crew. De vakbond voor cabinepersoneel vreest ‘negatieve likes’ voor personeel.
Dit meldt het Haarlems Dagblad. KLM- directeur Camiel Eurlings stelt dat de meeste passagiers erg tevreden zijn over het personeel aan boord en over de vlucht, de stoel en het eten. Dus waarom je zorgen maken over negatieve likes? Eurlings: “Met een app kunnen passagiers straks een like geven. De crew kan dat na afloop bespreken.” Het meten van de klanttevredenheid, daar gaat het allemaal om. Dat is belangrijk in de concurrentiestrijd met andere luchtvaartmaatschappijen.

De vakbond ziet niets in de app

Maar het plan leidt al voor de invoering tot opschudding onder het personeel. Dit meldt Annete Groeneveld van de Vakbond van Nederlands Cabinepersoneel in het Haarlems Dagblad. Groeneveld: “Het klinkt hip zo’n app ‘Like the crew’. Maar als er veel negatieve likes komen, wat zijn daarvan dan de gevolgen? Een slechte beoordeling bij het functioneringsgesprek? De zak misschien? We willen eerst goed de vragen zien en weten wat er mee wordt gedaan. Vergeet niet dat we via sociale media soms ook al het een en ander over ons heen krijgen. Daarnaast worden er ook al enquêtes onder de passagiers gehouden.”

Volgens De Telegraaf lachen de stewardessen van KLM altijd vriendelijk, maar zijn ze nu ‘woedend’. De app wordt gezien als een soort kliklijn. Volgens de vakbond VNC is het nog onduidelijk wat de consequenties zijn als personeel negatieve likes krijgt.

Geen excuus

Eerder kwam al naar voren dat KLM geen halve maatregelen neemt als het gaat om haar personeel. Vorig jaar werden twee stewardessen, die 33 en 20 jaar in dienst waren bij de luchtvaartmaatschappij, ontslagen omdat ze een glaasje wijn bij de lunch hadden gedronken. Volgens de richtlijnen van KLM mag cabinepersoneel, tien uur voor de vlucht, geen alcohol meer drinken. De stewardessen hadden negen uur voor de vlucht alcohol gedronken. KLM ontsloeg de twee vrouwen omdat ze het vertrouwen in de stewardessen had verloren. De vakbond noemde het onbegrijpelijk, zij vonden ontslag een veel te zware strafmaat voor de overtreding.

Bron: NRC

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA