• home
  • Actueel
  • Cao principeakkoord transavia cabinepersoneel deel 5

Cao principeakkoord transavia cabinepersoneel deel 5

3 feb. 2016
Vandaag deel 5 als toelichting op het cao principeakkoord voor transavia cabinepersoneel. Middels deze series waarin we uitleg geven, hopen we dat jullie in februari een weloverwogen stem kunnen uitbrengen op het resultaat van twee-en-een-half jaar onderhandelen.
In deel 1 zijn de punten looptijd en inkomen toegelicht, in deel 2 vergoedingen en pensioenen, in deel 3 de vakantieregeling en procesafspraak duurzame inzetbaarheid in deel 4 fiscale aspecten pensioenopbouw in combinatie met flexibele afbouw, zwangerschapsregeling en XCM Travel. Nu in deel 5 het punt WRR, aanpassing WRR.

WRR, aanpassing WRR
De opdrachtformulering van de werkgroep Introductie Optimizer en Biedsysteem zal worden verbreed. Deze werkgroep, genaamd werkgroep Crewplanning, zal de volgende onderwerpen bespreken, onderzoeken en rapporteren:

* Implementatie Optimizer, voor zover deze de tuning van de roosters raken.

* Introductie Biedsysteem, zoals in de opdrachtformulering in bijlage 1 bij dit voorstel verwoord.

* Aanpassing uitgangspunten huidige WRR met als doel vermindering van bioritmische verstoringen vanuit de gedachte dat dit leidt tot een lager ziekteverzuim en daardoor verlaging van de stand-by norm.

* Vakantieplanning en -regeling, waarbij expliciet aandacht wordt besteed aan het kunnen opnemen van vakantie door medewerkers met een tijdelijk contract.

De werkgroep wordt geïnformeerd over Manpowerplanning (huidige lange termijn planning), Rostering & Assignment (huidige indelingen en trainingen) en Tracking & Control (huidige pre- en crewcoördinatie). Ten behoeve van de verbrede werkgroep komen CAO-partijen gezamenlijk tot een (gewijzigde) opdrachtformulering. De werkgroep adviseert CAO-partijen over mogelijke en/of gewenste CAO-aanpassingen, die in een volgende CAO kunnen worden opgenomen. Tijdens het eerste overleg zal een Terms of Reference (TOR) worden vastgesteld. transavia is bereid bij te dragen in de kosten van externe advisering aan de vakbonden tot een maximum van € 25.000,- exclusief BTW. 

De werkgroep onderzoekt de mogelijkheden van een biedsysteem dat het huidige verzoekensysteem zal vervangen. Doel is meer grip op het rooster te krijgen, een behoefte die het cabinepersoneel al lange tijd heeft. Met kan proactief bieden op persoonlijke roosterwensen, denk aan vrije tijd of vroege/late vluchten. Zo’n bieding kan eenmalig of doorlopend zijn en je kunt daarbij je prioriteit aangeven. De VNC vindt het belangrijk dat het systeem begrijpelijk en transparant is. Meer grip op je rooster alleen vinden we niet voldoende: ook de kans dat je een bieding daadwerkelijk krijgt, speelt een grote rol.

Het onderzoek wordt uitgebreid met de huidige vakantie- en planningregeling. Nu is het lastig voor collega's met een tijdelijk contract om hun vakantie te plannen wanneer zij dit willen. Vaak zijn er vaste weken voor deze seizoeners gepland. Als daarvan geen gebruik wordt gemaakt, worden de VE's ingedeeld door het bedrijf of aan het einde van het seizoen uitbetaald. De VNC wil onderzoeken of het mogelijk is dat seizoeners meer zeggenschap krijgen over hun VE's. 

Tot slot worden de mogelijkheden van de Optimizer bekeken, het automatische indelingssysteem dat het handmatige systeem zal vervangen. In het protocol zijn hiervoor een aantal noodzakelijke WRR wijzigingen opgenomen. Het gaat om tekstuele wijzigingen die betrekking hebben op de publicatie en de compensatietijd. We lichten Introductie Optimizer toe in deel 6 dat je binnenkort ontvangt.

Opgeven ledenvergaderingen
De VNC organiseert 4 ledenvergaderingen waar een toelichting is en gestemd kan worden:

? woensdag 17 en 19 vrijdag februari - 14:00-16:30 uur, locatie VNC kantoor Schiphol Oost

? donderdag 18 februari - 11:00-13:30 uur, locatie Eindhoven Airport, Golden Tulip Hotel

? donderdag 18 februari 15:30-18:00 uur - Rotterdam Airport 1e verdieping tegenover de lift

Geef je op via secretariaat@vnconline.nl.

Een CAO is geen vanzelfsprekendheid en het gaat hier om jouw arbeidsvoorwaarden! We zien jou daarom graag op één van deze data zodat ook jij invloed kan uitoefenen. In Eindhoven is er een lunch en in Rotterdam en Schiphol-Oost aansluitend een borrel.

Sectiebestuur transavia

 

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA