CAO en P12 update transavia

19 feb. 2020
Afgelopen vrijdag 14 februari en gisteren, dinsdag 18 februari, hebben de eerste cao-gesprekken plaatsgevonden tussen de VNC en transavia.

De VNC heeft haar voorstellenbrief al op 16 december 2019 toegestuurd aan transavia en deze afgelopen vrijdag in detail toegelicht. Onze verwachting was dan ook dat transavia hier gisteren een inhoudelijke reactie op zou geven, zodat de onderhandelingen zoals gebruikelijk een aanvang zouden kunnen nemen.
Echter, transavia heeft nog niet inhoudelijk op de voorstellen willen reageren.

De VNC vindt deze gang van zaken teleurstellend en onbegrijpelijk, ook al gezien het feit dat de huidige cao op 1 april 2020 afloopt. Wij zien geen enkele aanleiding om onnodig te vertragen en willen zo snel mogelijk beginnen met constructief overleg.

Het volgende overleg zal plaatsvinden op 24 maart 2020 en de VNC verwacht daar toch echt over te kunnen gaan tot daadwerkelijke inhoudelijke onderhandelingen zonder verder getalm van de kant van transavia.
Inmiddels heeft transavia aan VNC aangegeven welke thema’s zij wil bespreken in het komende cao overleg.

Update P12 parkeerpas
De VNC heeft direct nader onderzoek gedaan naar hoe de verhoging van de kosten voor de P12 parkeerpas precies tot stand is gekomen. Hieruit bleek dat er een nieuwe overeenkomst is gesloten tussen transavia en de Schiphol Group, een lezing die niet overeenkomt met wat transavia eerder aan het personeel heeft gecommuniceerd. Transavia legt de rekening van deze nieuwe overeenkomst bij de werknemers neer.
In de huidige cao staat echter heel duidelijk dat over dit soort zaken vooraf in overleg moet worden getreden met de overlegpartner/werknemersorganisatie, in dit geval de VNC. Dat heeft transavia nagelaten.

Op basis van onze bevindingen heeft het sectiebestuur een formele brief gestuurd en daarin vermeld dat transavia met een passende oplossing voor deze problematiek moet komen.
Wij hebben gesteld dat een formele reactie met een oplossing  vóór 1 maart 2020 bij ons binnen moet zijn.  

sectiebestuur transavia
Angela Visser en Antonie Kloots

Cabine-collega maar (nog) geen VNC lid? Wij onderhandelen voor jou over jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden dus jouw toekomst. Geef jezelf en alle leden uit het cabinekorps ondersteuning en word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480. Hoe meer leden, des te sterker we staan in de vertegenwoordiging van de belangen van het cabinepersoneel. De VNC is samen sterk met de kracht van de gezamenlijkheid en oog voor het individu!

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA