• home
  • Actueel
  • Cafetariaregeling 2020: alle feiten op een rij

Cafetariaregeling 2020: alle feiten op een rij

18 sep. 2020
Elk najaar stuurt de VNC een reminder aan haar leden uit de KLM/KLC secties: maak gebruik van de cafetariaregeling om een groot deel van de vakbondscontributie en resterende vervoersvergoeding terug te krijgen! Ook dit jaar doen we deze oproep weer, maar met een klein addertje onder het gras dat we toch niet onbenoemd willen laten.

Fiscaal voordeel met de cafetariaregeling
Bij de cafetariaregeling ruil je bruto inkomen uit voor een belastingvrije vergoeding en hou je netto meer over. Er worden namelijk geen loonheffing en premies betaald over het bedrag waarmee je een bepaald doel uitruilt.
Bij KLM en KLC doe je dat via MyKLM (link:https://myklm.klm.com/nl/web/human-resources/nieuwe-aanvragen). Je komt daarbij de zin tegen 'Ik doe hierbij afstand van de mij beschikbare middelen...etc' die je bij invulling moet aanklikken. Uiteraard doe je daarmee geen afstand van je gehele eindejaarsuitkering of maandsalaris, je geeft KLM enkel toestemming om, namens jou, bruto loon uit te ruilen voor netto betalingen, wat fiscaal gunstig is.
  
Doe je voordeel, dat kan tot 16 november 2020
KLM-ers en KLC-ers: vul het aanmeldformulier voor vakbondscontributie en resterende vervoersvergoeding in en druk vóór 16 november 17.00 uur op de verzendknop. Van KLM/KLC ontvang je dan de bevestigingsmails (eenmaal voor Vakbondscontributie en eenmaal voor Resterende Vervoersvergoeding).

Gemak bij transavia
VNC leden uit de transavia sectie hoeven geen actie te ondernemen, zij krijgen een deel van de vakbondscontributie automatisch door hun maatschappij terugbetaald. Dit bedrag ontvang je maandelijks bij je salaris.

Invloed op hoogte van uitkeringen
Het eerder genoemde addertje onder het gras betreft de invloed van de cafetariaregeling op de hoogte van eventuele uitkeringen. In deze onzekere tijden willen we dat toch niet onbenoemd laten.
Omdat deze regeling gefinancierd wordt uit het (bruto) maandelijks loon of de dertiende maand verlaagt deelname aan de cafetariaregeling mogelijk het Sociale Verzekerings(SV)-loon. En dat SV-loon is de basis voor een WIA en WW uitkering. Verlaging van deze uitkeringen geldt echter alleen voor hen die ONDER het maximale UWV WW maandloon zitten. Zit je daar boven dan krijg je nooit meer dan het maximale en is een verlaging van het SV loon niet van invloed. Het gaat dan om relatief zeer kleine bruto bedragen, maar het kan een (gering) verschil maken en is dus het vermelden waard, ook voor leden die gebruik maken van de VVR en niet direct aansluitend met pensioen gaan.
  
Let op bij jubileumuitkeringen!
Ben je 25 of 40 jaar in dienst en ontvang je een jubileum uitkering dan kun je beter geen gebruik maken van de cafetariaregeling voordat de uitkering is uitbetaald. Na ontvangst van de uitkering kun je je echter wel weer aanmelden voor de resterende reisvergoeding en vakbondscontributie. Als het goed krijgen jubilarissen in het jaar voorafgaand aan hun jubileum een mail van KLM, waarin ze hierover geïnformeerd worden.  

Voor sommigen is bovenstaande informatie misschien wat ingewikkeld. Kijk voor meer uitleg op
https://myklm.klm.com/nl/web/human-resources/cafetariaregeling-vrije-dagen-kopen/verkopen
Heb je dan nog vragen, stel deze dan via e-mail aan KLM: hrssc@klm.com. Leden uit de transavia sectie die meer informatie wensen kunnen zich richten tot hun werkgever via hr@transavia.com.

Mocht je verder nog assistentie willen, dan kun je ook contact opnemen met de één van de VNC servicedesks, we helpen je graag.
 
VNC Bestuur

Belangen-behartiging

Word nu ook lid/Become a member

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA