Briefwisselingen rondom KLM zaken

1 nov. 2016

KLM heeft gisterenavond (31 oktober) een bericht op haar Newsapp geplaatst waarbij zij hun laatste brief aan ons en FNV cabine deelt met jullie. Hierbij tref je onze reactie aan op deze brief van KLM. Wij sturen deze brief omdat het belangrijk is om een compleet en helder beeld te krijgen van wat er gaande is.
KLM doet in de brief en in hun communicatie voorkomen alsof zij bereid zijn ons tegemoet te komen: de -1CA maatregel kan van tafel, het pensioen netjes geregeld. Waarom zijn die bonden nou toch zo star en niet bereid tot overleg? Dit is toch de handreiking waar iedereen op wachtte, er is toch geen enkele reden meer voor protest en werkonderbrekingen? Collega’s raken soms in verwarring en zijn geneigd mee te gaan in die toonzetting. Sommigen begrijpen niet waarom de VNC en FNV niet om de tafel gaan.

“Niet zondermeer”!
Echter, als je goed leest zie je dat KLM helemaal niet bereid is deze voor ons zo belangrijke zaken zo snel mogelijke op te lossen, althans, zoals ze zelf letterlijk in de brief zeggen: “niet zondermeer”. Er hangen voorwaarden aan hun 'handreiking', aan hun bereidheid om het cabinepersoneel hun eigen pensioengeld terug te geven en hun eenzijdige 'beroerde' -1CA maatregel zo snel mogelijk terug te draaien. Voorwaarden waar je normaal gesproken over praat TIJDENS onderhandelingen over de CAO: de purser in de sterkte, een andere Cabine Bemanning Samenstelling en, nieuw op de lijst van eisen, de airbus vliegen met nog maar één leidinggevende.

Poging tot buitenspel zetten
KLM wil dat de bonden nog voordat de onderhandelingen van start gaan “zondermeer” akkoord gaan met hun verregaande eisen. En anders gaat het feest niet door, blijft ons pensioengeld op een plank liggen en moeten we het maar zien te rooien met een CA minder. 

Dat is geen 'mooi gebaar', geen 'toenaderingspoging' en al helemaal geen handreiking! Het is de halsstarrige poging van een bedrijf om de bonden buitenspel te zetten en haar zin door te drijven door gijzeling van pensioengelden en het eenzijdig invoeren van impopulaire maatregelen, die ze daarna onder groot applaus weer kunnen terugdraaien, maar alleen als de overlegpartners bij voorbaat volledig akkoord gaan met hun wensen. Sorry KLM, maar daar trappen we niet in!

We hebben in eerdere berichten het standpunt van de VNC voor jullie op een rij gezet en die blijft van kracht:
De eenzijdig ingevoerde -1 CA maatregel van tafel
Het pensioengeld terug naar onze pensioenpot.

DAARNA is de weg vrij voor de cao onderhandelingen, waarbij zoals gebruikelijk,  wij namens het cabinepersoneel en KLM namens de het bedrijf de wensen neerlegt en het onderhandelen kan beginnen.

KLM Sectiebestuur

Lees je onze berichten en ben je cabinecollega maar (nog) geen VNC lid? Doe echt mee met invloed op jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden en jouw toekomst. Hoe meer leden, hoe sterker we staan en dat is nodig, zeker in deze moeilijke tijden. Geef jezelf ondersteuning met steun aan de VNC. Word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480. 

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA