Brief naar KLM vanuit de cabinebonden

27 nov. 2014

Bijgaand vind je de brief die de VNC, FNV en UNC zojuisthebben gestuurd naar aanleiding van de aankondiging van KLM om per direct een aannamestop bij cabinepersoneel in te voeren. De motiveringsacties waartoe de VNC samen met de andere cabinebonden toe hebben besloten, kunnen van
Bijgaand vind je de brief die de VNC, FNV en UNC zojuisthebben gestuurd naar aanleiding van de aankondiging van KLM om per direct een aannamestop bij cabinepersoneel in te voeren. 

De motiveringsacties waartoe de VNC samen met de andere cabinebonden toe hebben besloten, kunnen van invloed zijn op de KLM dien stregeling. Het stoppen met motiveren wil namelijk zeggen dat er door de cabinebonden geen toestemming meer wordt gegeven voor afwijkingen van de KLM CAO. Men houdt KLM dan strikt aan de in de CAO afgesproken werk- en rusttijdenregeling.

Als er bijvoorbeeld door omstandigheden vertragingen zijn en het personeel langer zou moeten doorwerken dan de CAO toestaat, is daarvoor toestemming nodig van de cabinebonden. Er wordt dan in overleg al dan niet besloten dat de CAO mag worden overschreden en bij een ja volgt daar een compensatie voor. Nu zeggen we zonder overleg 'nee'. KLM neemt namelijk eenzijdige besluiten over het niet meer binnenhalen van nieuw cabinepersoneel met alle gevolgen van dien. Denk aan het opnieuw vastlopen van de - zojuist in het vooruitzichtgestelde gestelde -  doorstroom en promoties!

Het Cao overleg is nog niet begonnen maar de toon is al gezet door KLM. Het cabinekorps wordt nu voor het blok gezet om productiviteitsverhoging te leveren en er is een voorsprong genomen op het aanpassen van de WRR. Dit is echter een zaak die thuishoort op de Cao onderhandelingstafel.

KLM sectiebestuur

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA