• home
  • Actueel
  • Bonden geven verdere toelichting aan politiek op KLM situatie

Bonden geven verdere toelichting aan politiek op KLM situatie

14 jun. 2022
In een online bijeenkomst met volksvertegenwoordigers uit de politiek hebben alle KLM bonden, waaronder de VNC, een duidelijk beeld geschetst rondom de situatie van KLM en haar personeel. Het  is belangrijk dat we zaken rechtzetten en onze kant van het verhaal een stem geven voordat de volgende rapportage van de staatsagent er binnenkort aan komt.

Deze interactieve sessie met Kamerleden was in navolging op ons eerdere signaal richting de staatsagent en de minister van Financiën middels deze brief op 9 juni. Mede door passages uit de staatsrapportages die niet overeenkomen met de condities en voorwaarden die zijn gesteld, leven er misverstanden. In zowel politieke als maatschappelijke discussies heerst bijvoorbeeld onterecht het beeld dat KLM niet voldoet aan de gestelde overheidseisen en dat personeel dus niet of nauwelijks hierdoor wordt geraakt.    

Keiharde impact
We hebben als werknemersvertegenwoordigers duidelijk kunnen maken wat de negatieve impact van onder meer de arbeidsvoorwaardelijke bijdrage op personeel is. En dat deze eis ons keihard in de portemonnee raakt, nu nog sterker door de torenhoge inflatie. Iedereen ervaart in toenemende mate de gevolgen hiervan. We hebben - in het licht van de ILO uitspraak en de positieve ontwikkelingen rond het herstel van KLM - dan ook gepleit voor het stopzetten van de overheidsvoorwaarden.

Onderhandelingsvrijheid
Daarnaast hebben we met alle bonden de politiek opgeroepen om ons in alle vrijheid, dus zonder enige vorm van overheidsbemoeienis, met KLM te laten onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden van onze leden. Hierbij stelden we eveneens heel duidelijk dat de overheidseis van 15% reductie op beïnvloedbare kosten moet worden losgelaten. Alleen dan is een sociaal en duurzaam herstel van KLM snel mogelijk.
 
Het was goed om gehoord te worden door politieke vertegenwoordigers die eind juni aan het commissiedebat Staatsdeelnemingen zullen deelnemen. Wij hopen een positieve bijdrage te hebben geleverd aan de discussie over KLM in Den Haag. In het belang van jullie als leden is en blijft de VNC voor en achter de schermen actief richting de politiek.

Infosessies KLM leden
In onze KLM ledeninfo sessies kunnen we uitgebreider informeren en nemen de tijd voor het beantwoorden van eventuele vragen. Jullie input is bovendien van groot belang. Donderdag 23 juni om 10.30 uur is de eerstvolgende. Sluit aan en klik hier voor jouw aanmelding. We zien er naar uit jullie te zien/spreken!

Ivo Kruse Koster, Roberto Tunzi, Marije Kroese, Ingrid Brama, Chris van Elswijk en Carolina Bouwer
KLM sectiebestuurders VNC

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA