• home
  • Actueel
  • Achtergrond transavia cao-onderhandelingsresultaat

Achtergrond transavia cao-onderhandelingsresultaat

25 okt. 2017
transavialeden kunnen tot vrijdag aanstaande 15.00 uur over het cao-onderhandelingsresultaat stemmen. In dit resultaat krijgt transavia cabinepersoneel - zonder dat hier arbeidsvoorwaarden voor worden ingeleverd - een structurele loonsverhoging van 3 procent; 1,5 procent per 1 december 2017 en 1,5 procent per 1 april 2018.

De afgelopen jaren heeft het cabinepersoneel meegewerkt aan productiviteitsverhogende en kosteverlagende maatregelen. Tegelijkertijd lijken de roosters zwaarder te zijn geworden en de eigen invloed hierop juist te zijn afgenomen. Het ziekteverzuim is hoog; veel collega’s zijn ook moe, boos of teleurgesteld. Sommigen hebben het gevoel in een trechter te zitten waar ze niet meer uit lijken te komen; zonder uitzicht op verbetering. transavia kan en moet dit beeld doorbreken door het juiste voorbeeld te geven. Dit kan door te zorgen dat er genoeg personeel is zodat collega’s VE’s en snipperdagen kunnen opnemen en zo weer grip op hun rooster en leven krijgen, wat ook weer een positief effect op het ziekteverzuim kan hebben. En door zich te houden aan de cao die we met elkaar hebben afgesproken. Het is in feite net als een huwelijk; in makkelijke, maar ook in moeilijke tijden. Tevens zou het gevoel moeten zijn dat we allemaal voor hetzelfde team spelen; verder kijken dan je eigen afdeling, niet alleen tevreden zijn als jouw eigen schaapjes op het droge staan. Beseffen wat de consequenties zijn van bepaalde beslissingen en wat dit eventueel betekent voor anderen. Wanneer afdelingen weten wat ze nodig hebben om hun doelen te bereiken, of het nu gaat om het cabinepersoneel, UC’s, indelingen of Tracking&Control, dan kunnen afdelingen wellicht onderling beter op elkaar worden afgestemd.

Stap in de goede richting
Investeringen in het bedrijf zijn nodig om de concurrentie te kunnen blijven aangaan. Het cabinepersoneel is een wezenlijk onderdeel van het bedrijf transavia. Deze 3 procent structurele loonsverhoging beschouwt de VNC als een moeizame stap in de goede richting maar met één stap ben je er nog lang niet. Als de meerderheid van de leden straks vóór het cao onderhandelingsresultaat stemt, heeft transavia tot 2019 de tijd om hun goede voornemens in daden om te zetten. In de tussentijd levert het cabinepersoneel met deze cao niks aan arbeidsvoorwaarden in. De VNC en het cabinepersoneel kunnen eind 2018 bepalen of de keuzes die het bedrijf dan heeft gemaakt hun vruchten voor hen heeft afgeworpen.

Voor
Wanneer een meerderheid van de stemmers straks vóór het cao onderhandelingsresultaat stemt, heeft het cabinepersoneel van transavia een nieuwe cao, zonder dat er arbeidsvoorwaarden moeten worden ingeleverd. Dit betekent dat het salaris per 1 december 2017 al structureel met 1,5 procent wordt verhoogd. Per 1 april 2018 volgt dan nogmaals een structurele loonsverhoging van 1,5 procent.

Tegen
Als een meerderheid straks tegen het cao onderhandelingsresultaat stemt, is de kans groot dat de VNC er in een gesprek met transavia niet uit zal komen. Het sectiebestuur zal dan acties (werkonderbrekingen) gaan houden. Een tegenstem is dus niet zonder consequenties; acties zijn alleen succesvol als het cabinepersoneel massaal meedoet. Een tegenstem betekent dat er in december geen loonsverhoging gaat plaatsvinden en dat je bereid bent om actie te voeren.

Het cao onderhandelingsresultaat kun je hier nogmaals teruglezen. Mocht je vragen en/of opmerkingen hebben, schroom niet om contact met ons op te nemen via sectiebestuur.transavia@vnconline.nl

Sectiebestuur transavia

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA