• home
  • Actueel
  • Aanvullende tijdelijke maatregelen in KLM coronaprotocol

Aanvullende tijdelijke maatregelen in KLM coronaprotocol

16 apr. 2020
De coronacrisis vraagt om serieuze aanpassingen in de (vlucht)uitvoering en om aanvullende tijdelijke maatregelen. De afgelopen weken was er vrijwel dagelijks overleg tussen de cabinebonden en KLM om tot afspraken te komen. We hebben nu een principeakkoord bereikt en de tijdelijke aanvullende maatregelen zijn vastgelegd in een protocol klik hier.

Dit zal aanstaande woensdag (22 april) ter stemming aan onze KLM Ledenraad worden voorgelegd.

Bij deze de hoofdlijnen en wat achtergronden op een rij:

Winterverlof deels in zomer uitkeren
Naast het gebruikelijke zomerverlof zullen er in de zomerperiode t/m 15 juli 2020 ook 7 JV-dagen uit het winterverlof worden ingedeeld bij het volledige korps. Voor komend winterverlof (2020/2021) zal het minimum 14 JV dagen zijn, die nog kunnen worden aangevuld met RV. Mocht je onvoldoende - dus minder dan 14 JV dagen - overhouden dan worden die door KLM aangevuld tot het minimum van 14 JV. Als de maatregel van start gaat, kun je via een KLM webformulier jouw voorkeur binnen de gestelde periode aangeven.
Het afbouwen van saldi is belangrijk omdat uitstaande dagen een schuld op de bedrijfsbalans vormen waardoor het moeilijker wordt om leningen bij banken te realiseren. Daarnaast is bij een opstart van meer productie het voordeel van minder dagen op de tellers dat we gemakkelijker indeelbaar zijn voor vluchten.

Afbouwen oude dagen
KLM zal de werknemers met een positief saldo op de OD-teller benaderen met het verzoek om deze - op vrijwillige basis - zo snel mogelijk af te bouwen.

Uitstel herverstrekking uniform/ accessoires
De termijn voor herverstrekking van uniform en onderdelen die vanaf 1 september 2018 zijn geleverd, zal met 3 maanden worden uitgesteld. Indien echt noodzakelijk kan er eventueel maatwerk worden geleverd. Ook deze maatregel is uit kostenbesparende overwegingen genomen.
 
Geldigheidsduur
Deze tijdelijke maatregelen zijn de uitwerking van het half maart overeengekomen ‘Principeakkoord maatregelen coronacrisis’. Ze gelden (tenzij er in de betreffende maatregel expliciet van wordt afgeweken) tot en met 31 mei 2020 en in geval van verlenging van de NOW,  tot en met 31 augustus 2020.

Baten werknemers en werkgever
In deze onrustige en onvoorspelbare tijd zijn werknemers gebaat bij behoud van werkgelegenheid; zoveel mogelijk grip op hun rooster en sociale leven; enige continuïteit en zekerheid op de werkvloer en veiligheid in het uitvoeren van hun taken. Het bedrijf is gebaat bij zoveel mogelijk flexibiliteit van werknemers om bijvoorbeeld schommelingen in productie en ziekteverzuim op te vangen. Met oog voor de balans was er, in samenspraak met de Groepscommissie en beide cabinebonden, al een aantal maatregelen overeengekomen, denk aan publicatie indelingen en reservestelling etc. Deze staan benoemd in het bijgevoegde protocol en hebben we eerder toegelicht (klik hier).

In deze crisistijd wordt er uiteraard meer gevraagd van ieders flexibiliteit en we hopen op jullie begrip voor de tot zover voorgestelde zaken. Mochten jullie vragen hebben? Wij beantwoorden ze graag!

KLM Sectiebestuur

Cabine-collega maar (nog) geen VNC lid? Wij onderhandelen voor jou over jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden dus jouw toekomst. Geef jezelf en alle leden uit het cabinekorps ondersteuning en word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480. Hoe meer leden, des te sterker we staan in de vertegenwoordiging van de belangen van het cabinepersoneel. De VNC is samen sterk met de kracht van de gezamenlijkheid en oog voor het individu!

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA