• home
  • Actueel
  • Aanvullende maatregelen op kritische corona vluchten KLM

Aanvullende maatregelen op kritische corona vluchten KLM

1 apr. 2020
Afgelopen week luidde de VNC bij KLM de noodklok over de vele verontruste mails en telefoontjes over vooral de 1,5 meter afstand en de vluchten naar New York. Na spoedoverleg met KLM, waarin wij de zorgen en bezwaren van onze leden hebben aangekaart, zijn er aanvullende maatregelen genomen. Daarbij gaat het over de algemene veiligheid aan boord voor alle cabinecollega’s.
De risico’s voor crew aan boord moeten hiermee  verder worden beperkt.

Minder passagiers, meer maatregelen
KLM gaf aan de operatie naar JFK te willen continueren, mede vanwege de vracht die er dagelijks naar dat station wordt verscheept. Vanwege het hoge percentage no-shows op die route zijn de vluchten richting New York en terug in de meeste gevallen hoogstens tot de helft gevuld. De verwachting is dat die aantallen in de komende weken nog verder terug zullen lopen. De maatregelen die specifiek voor JFK zijn, zetten we op een rij:

  • In de M-class worden gangpadstoelen niet verkocht voor de vluchten ex JFK. Daarmee wordt de   bezettingsgraad naar beneden gebracht en de afstand tussen crew en pax groter gemaakt. Er komt een   pastekst met de mededeling dat dit een instructie betreft en deze maatregel zal worden gehandhaafd.
  • Mondmaskers worden voorafgaand aan het instappen door grondpersoneel aan de passagiers gegeven. Passagiers wordt verteld dat zij verplicht zijn deze te dragen.
  • Het product wordt geminimaliseerd: op vluchten tot 8 uur komt er een pakket met eten en drinken. Crew legt deze voor vertrek op de stoel, tijdens de vlucht wordt verder geen service verleend.  
  • De company dokter in New York garandeert de beschikbaarheid van ziekenhuis faciliteiten in New York voor crew bij medische calamiteiten, ook nu er hoge druk staat op de gezondheidszorg op dit KLM-station.
  • Mocht een bemanningslid aan boord lichte klachten ontwikkelen, dan gaat dat bemanningslid onder quarantaine maatregelen aan boord op dezelfde machine terug naar Amsterdam.
  • Crew slipt in een hotel op de luchthaven, niet in de stad.
  • Er zijn zogeheten exit screenings aangekondigd op JFK, dat betekent dat van alle passagiers onder andere de temperatuur gemeten zal worden voordat ze aan boord komen.

Een aantal van bovengenoemde maatregelen geldt ook voor andere ‘corona kritische’ bestemmingen in het netwerk, dat wil zeggen bestemmingen die door EASA als zodanig zijn aangemerkt. Voor nu zijn dat LAX en ICN, maar dit lijstje van bestemmingen kan komende tijd nog aangepast worden.

KLM heeft hiermee een pakket aan maatregelen neergelegd dat door de VNC als aanvaardbaar wordt beoordeeld om de nodige afstand te garanderen en tegelijk het netwerk in stand te houden.
Wij blijven niet alleen de JFK operatie, maar de gehele vluchtuitvoering nauwlettend in de gaten houden en waar nodig aandringen op meer maatregelen. De prioriteit daarbij blijft te allen tijde de veiligheid van de crew.

Sectiebestuur KLM


Cabine-collega maar (nog) geen VNC lid? Wij onderhandelen voor jou over jouw baan, jouw arbeidsvoorwaarden dus jouw toekomst. Geef jezelf en alle leden uit het cabinekorps ondersteuning en word lid via dit aanmeldformulier of mail/bel voor meer info: secretariaat@vnconline.nl - 020 5020480. Hoe meer leden, des te sterker we staan in de vertegenwoordiging van de belangen van het cabinepersoneel. De VNC is samen sterk met de kracht van de gezamenlijkheid en oog voor het individu!


Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA