• home
  • Achtergrond Transavia

Achtergrond Transavia

Op 8 juni is een cao principeakkoord bereikt met Transavia. Naar aanleiding hiervan hebben we veel berichten van jullie ontvangen. Daarnaast zijn er veel ontwikkelingen gaande op Schiphol die de gemoederen flink bezighouden. Hieronder lichten we het één en ander toe.  

Cao principeakkoord
Nadat de VNC op 10 juni via een nieuwsbrief het cao principeakkoord had gedeeld, is onze mailbox ontploft en veel leden wisten ons ook via de telefoon en social media te vinden. De onvrede onder de cabinecollega's is ontzettend hoog en het voorlopige akkoord is niet goed ontvangen. Ook Transavia heeft deze signalen gekregen en is zich inmiddels bewust van het heersende ongenoegen. Het bedrijf heeft daarop verschillende Q&A-sessies georganiseerd om zoveel mogelijk vragen vanuit het cabinekorps te kunnen beantwoorden.  
Wij houden komende tijd verschillende infosessies en ledenvergaderingen om dit principeakkoord vanuit de VNC toe te lichten. Nadien volgt op 14 juli een digitale stemming zodat onze leden hun stem kunnen laten gelden.   

Zomer op Schiphol
Schiphol heeft grote moeite om de passagiersstroom vlot te laten verlopen. Door onder meer personeelsgebrek bij de check-in en security zijn passagiers ettelijke uren verder voordat hun reis daadwerkelijk kan aanvangen. De luchthaven heeft aangegeven dat alle luchtvaartmaatschappijen, vanaf Schiphol vertrekkende vluchten, deels moeten gaan annuleren. Transavia heeft recent bekendgemaakt dat zij deze zomer 240 vluchten vanaf Amsterdam moet annuleren en probeert om vluchten te verplaatsen naar de luchthavens van Rotterdam, Eindhoven en Groningen. Wat hiervan de impact op cabinepersoneel zal zijn, is momenteel nog onduidelijk. Zal dit meer lucht geven omdat er vluchten vervallen of wordt het nog een tandje zwaarder omdat we veelvuldig per taxi naar andere bases moeten worden gebracht?  

De VNC zal in ieder geval de verdeling van deze vluchten naar andere bases scherp in de gaten houden en indien nodig in overleg gaan met Transavia. We hopen echter dat we een heleboel passagiers naar hun (vakantie)bestemming mogen brengen deze zomer.

Antonie Kloots en Lauren Klaassen  

Services

Vereniging Nederlands Cabinepersoneel VNC

Constellation Building
Stationsplein N.O. 406
1117 CL Schiphol-Oost

+31 (0)20 - 50 20 480
secretariaat@vnconline.nl
Lid van EurECCA