Update KLM cao-onderhandelingen

16 juni 2023

VNC heeft gisteren, donderdag 15 juni, de eerste gesprekken gevoerd met KLM over de domein-specifieke punten voor de cao 2023. Deze gesprekken vonden plaats tussen de cabinebonden en KLM en stonden in het teken van het toelichten van de voorstellenbrieven.

Leestijd: 1,5 minuut

Naast het traject tussen de bonden en KLM over loon en looptijd (multilateraal overleg), vinden er parallel daaraan ook gesprekken plaats in de drie domeinen (grond, vliegers en cabine) over de domein-specifieke punten die door zowel KLM als de bonden zijn ingediend (bilateraal overleg).

Op 13 juni vond de eerste multilaterale sessie plaats. Daar hebben alle bonden hun voorstellen voor loon en looptijd aan KLM gepresenteerd. Volgende week woensdag 21 juni en donderdag 22 juni krijgt deze sessie een vervolg.

Het overleg tussen de bonden en KLM van gisteren, donderdag 15 juni, stond in het teken van het toelichten van de voorstellenbrieven en door middel van ophelderende vragen elkaars voorstellen begrijpen. Deze bilaterale sessies hebben focus op de inhoudelijke punten van de voorstellenbrieven. Het realiseren van inhoudelijke punten kost geld en gaat ten koste van de loonruimte. Het is voor de VNC van belang om constant de balans tussen inhoud en loon scherp in de gaten te houden. Onze leden en de Ledenraad zijn duidelijk geweest; een loonsverhoging die recht doet aan de inflatie is bovenaan het wensenlijstje gezet.

Ledensessies
Heb je vragen, dan kun je – naast mailen en bellen – ook meedoen met onze digitale infosessies. Schrijf je in via dit formulier,  waar je ook al de mogelijkheid hebt om vragen door te geven.

Data sessies:

  • Maandag 19 juni om 13.30 uur
  • Vrijdag 23 juni om 14.00 uur
  • Woensdag 28 juni om 11.00 uur

We kijken ernaar uit jullie te spreken!

Op 21 juni staat het vervolg gepland met een multi-overleg dus met grond- cockpit- en cabinevertegenwoordigers. Voor meer VNC achtergrond op KLM cao klik hier.

Ivo Kruse Koster, Carolina Bouwer, Roberto Tunzi, Marije Kroese, Ingrid Brama, Chris van Elswijk
KLM Sectiebestuurders